Geens promoot strengere straffen verkeer net na vrijlating doodrijder

0
3406

In een opvallend en blits promotiefilmpje met harde rockmuziek maakt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) reclame voor de wetswijzigingen onder zijn bestuur omtrent verkeersveiligheid. “Sinds 2018 worden vluchtmisdrijf, dronken sturen, rijden zonder rijbewijs, kwaadwillige belemmeringen van het verkeer en recidive zwaarder gestraft”, luidt het. Alleen, niet enkel het filmpje zelf is opvallend, maar ook de timing. De video werd immers een luttele twee dagen online geplaatst nadat een stomdronken chauffeur – die een jong meisje (22) doodreed en vluchtmisdrijf pleegde – op vrije voeten mocht onder voorwaarden.

Donderdagavond plaatste Justitieminister Geens een blits promofilmpje online. De video doet denken aan een trailer van de film ‘The Fast & The Furious’ en moet de prestaties van Geens’ kabinet in de verf zetten, specifiek deze rond verkeersveiligheid. Maar op sociale media wordt echter door sommigen cynisch gereageerd. “Zwaarder gestraft?”, zo vraagt een Twittergebruiker zich af. “De kranten niet gelezen deze week?”

Dinsdag deze week werd nog duidelijk hoe een chauffeur die 25 pinten, twee lijnen cocaïne en amfetamine consumeerde en hierbij een jong meisje doodreed, slechts een voorwaardelijke gevangenisstraf van 48 maanden kreeg in beroep. Dat wil zeggen dat de man geen cel zal moeten intrekken als hij zich aan zijn voorwaarden houdt.

Geens: “Een veilige gemeente begint bij veilig verkeer en bij een veilige schoolomgeving”

Onder staalharde rockmuziek wandelen Geens en zijn entourage naar enkele wagens, zo valt te zien in een promotiefilmpje dat donderdag werd opgeladen. De CD&V’ers stappen in hun bolides, doen hun zonnebril aan en en net na het optrekken ziet de kijker een ‘boodschap van algemeen nut’, zoals dat heet. “Overdreven snelheid is de oorzaak van 30% van de verkeersdoden en van 3.500 letselongevallen in Vlaanderen. Sinds 2018 worden vluchtmisdrijf, dronken sturen, rijden zonder rijbewijs, kwaadwillige belemmeringen van het verkeer en recidive zwaarder gestraft”, zo luidt het. “Alle weggebruikers moeten zich aan de verkeersregels houden. De nieuwe verkeerswet bestraft verkeersmisdrijven zwaarder, want een veilige gemeente begint bij veilig verkeer en bij een veilige schoolomgeving”, zo besluit Geens in de video.

Maar verschillende reacties op het bericht zijn kritisch. “Blablabla…. Eerst zien en dan geloven”, zo schrijft nog een Twittergebruiker in reactie op Geens’ update. “Belgen zijn in het verleden al te vaak blij gemaakt met een dode mus. Maar uiteindelijk lezen we iedere week opnieuw in de krant dat een dader in vrijheid wordt gesteld of er met een habbekrats vanaf komt.”

25 pinten, 2 lijnen coke en 1 doodgereden meisje: 0 dagen cel

Dat de promotie weinig gewaardeerd wordt bij sommigen heeft een en ander te maken met de berichtgeving van afgelopen week. Zo bleek dinsdag dat doodrijder David D. er zal vanaf komen met een rijverbod en 8.000 EUR boete.

David D. (40) reed tijdens de nacht van 9 op 10 september 2017 door de Vaartstraat West in Ertvelde, zwaar onder invloed. De man had 25 pinten opgedronken, twee lijnen cocaïne gesnoven en zelfs amfetamine gebruikt. Ondertussen was chiroleidster Julie Roelens (22) met een vriend naar huis aan het wandelen na een chirofuif. Ze werd echter gegrepen door D. zijn wagen. Haar lichaam slingerde tegen een boom. Haar vriend belde nog een ambulance, maar alle hulp was tevergeefs. Julie overleed ter plaatse. D. pleegde vluchtmisdrijf. Deze week werd duidelijk hoe de 48 maanden celstraf voor de doodrijder in beroep werden omgezet tot een voorwaardelijke straf. Hiernaast dient wel een boete betaald te worden van 8.000 EUR en mag David D. 8 jaar niet achter het stuur.

25 pinten, 2 lijnen coke en 1 doodgereden meisje: 0 dagen cel