In het onderzoek naar de Bende van Nijvel is een voormalige speurder opgepakt. De man was als lid van de zogeheten cel ‘Delta’ actief bij het onderzoek naar de Bende. Hij is opgepakt op verdenking van manipulatie van het onderzoek. Dat meldt VRT NWS. Vermoedelijk zou hij geknoeid hebben met pv’s. 

Het gaat om Philippe V, een rechercheur die actief was bij het onderzoek naar de laatste overval van de Bende, in de Delhaize van Aalst. Hij was betrokken bij de wapenvondst in het kanaal Brussel-Charleroi nabij Ronquières. Rond die vondst bleven er altijd heel wat vragen en er waren zelfs geruchten van manipulatie. De opgepakte speurder zou daarin mogelijk een rol gespeeld hebben.

Manipulatie

In oktober van vorig jaar kwam het federaal parket tot de conclusie dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel gemanipuleerd moest zijn. Het federaal parket had sinds februari het onderzoek overgenomen. “We herbekijken het dossier met een nuchtere kijk”, klonk het. De manipulatie zou gaan om de wapenvondst van 1986 in het kanaal nabij Ronquières.Men dacht aanvankelijk dat de wapens al sinds 1985 in het water lagen, van net na de overval op de Delhaize in Aalst. Wetenschappelijk onderzoek wijst echter uit dat de wapens er maar maximaal een paar dagen lagen.

“Iemand had die voorwerpen dus op een bepaald moment in zijn bezit, heeft die in zakken gestoken en in het water gegooid. Waarschijnlijk met de wetenschap dat die een paar dagen erachter zouden worden teruggevonden. Dat incident roept vragen op. Wij willen daar graag antwoorden op”, zei Eric Van der Sypt van het federaal parket.

Na maanden zoeken leidde het spoor uiteindelijk naar de thans gearresteerde rechercheur. Zijn arrestatie houdt alvast met zekerheid verband met de wapenvondst. Hoe en of de man daadwerkelijk betrokken is bij manipulatie van het toenmalige onderzoek, is nog niet duidelijk.

Bende van Nijvel

De beruchte Bende van Nijvel was een groep misdadigers die in de jaren ’80 verschillende  overvallen pleegden. Vooral door hun gruwelijke invallen in grootwarenhuizen, waarbij steeds verschillende doden vielen, hielden ze het land in hun greep. De leden van de Bende werden nooit ontmaskerd, noch geraakten hun werkelijke motieven ooit bekend. Rond het onderzoek ernaar hing steeds een waas van mysterie. Mogelijk heeft men nu terug een aanwijzing.