De Hongaarse premier Viktor Orbán (Fidesz) hoopt dat migratiekritische partijen een meerderheid halen in de EU-verkiezingen in mei. Hij ziet daarbij de Franse president Emmanuel Macron (LREM) als zijn grootste tegenstander. Orbán zei ook dat “het liberale denken in Europa” de “belangrijkste vijand van de vrijheid” is. Volgens hem valt Europa uiteen in “twee beschavingen”“een christelijke en een gemengd christelijk-islamitische beschaving”.

Voor de Hongaarse premier Viktor Orbán (Fidesz) is “het doel van Hongarije” te zorgen dat migratiekritische stemmen “een meerderheid krijgen in het Europees Parlement, vervolgens in de Europese Commissie en tenslotte, na de nationale verkiezingen, in de Europese Raad”. Dat zei hij donderdag op een persconferentie in Boedapest.

“Twee beschavingen in Europa”

Orbán ziet het als zijn plicht zicht te verzetten tegen de Franse president Emmanuel Macron (LREM). “Het is niets persoonlijks, maar het gaat wel over toekomst van ons land. […] Wat hij wil in verband met migratie zou slecht zijn voor Hongarije. Daarom moet ik hem bestrijden”, klinkt het. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) noemt hij dan weer “moedig”.

Orbán ziet het Europese continent uiteenvallen in “twee beschavingen”. “In plaats van één enkele beschaving zullen er in Europa twee beschavingen zijn. Er zal een gemengde beschaving zijn, die haar toekomst bouwt op een gemengde islamitische en christelijke co-existentie. Maar wij in Centraal-Europa zeggen nog steeds dat Europa een christelijke beschaving is en dat Europa aan de Europeanen toebehoort”, klinkt het.

“Liberalen grootste vijanden van de vrijheid”

“Het liberale denken in Europa is de belangrijkste vijand van de vrijheid. De liberalen zijn vandaag de dag de vijanden van de vrijheid in Europa”, zegt Orbán De Hongaarse premier laat ook weten “geen ruimte voor compromissen” te zien. Volgens hem staat hij voortdurend onder druk van de Duitse media en politiek om migranten binnen te laten.