Een buschauffeur (60) is woensdag brutaal aangevallen in Ronse. Het slachtoffer kreeg rake klappen in het gezicht en zelfs een trap in de keel. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht en is voor onbepaalde tijd werkonbekwaam. De dader, een lid van een groepje allochtone jongemannen, sloeg na het incident met zijn kameraden op de vlucht. Dat brengt Het Laatste Nieuws.

De feiten speelden zich woensdagnamiddag af. Dit aan de bushalte bij het Algemeen Ziekenhuis Glorieux in Ronse. De bus moest stoppen omdat een vrachtwagen in de buurt aan het lossen was. Toen de chauffeur uitstapte om na te gaan wat er nog moest gebeuren, volgde een allochtone jongeman hem en werd de chauffeur belaagd.

Buschauffeur-slachtoffer: “Slapen heb ik de voorbije nacht niet gedaan”

De jongen, deel van een troepje andere allochtone jongemannen, werd agressief en spuugde de buschauffeur in het gezicht. De werknemer van De Lijn moest ook klappen in het gezicht en een ‘harde trap’ in de keel incasseren. De geweldenaar sloeg hierna met zijn kompanen op de vlucht. Gelukkig kon de chauffeur hulp krijgen van voorbijgangers en werd hij het ziekenhuis binnengedragen. De man werd woensdag nog ontslagen uit het hospitaal, maar is voor onbepaalde tijd werkonbekwaam.

“Het voorval heeft me zwaar aangegrepen. De agressie van die kerel was enorm. Slapen heb ik de voorbije nacht niet gedaan. De hele film bleef zich in mijn hoofd maar steeds opnieuw afspelen. Ik voel mij gebroken en overal heb ik blauwe plekken”, zo illustreert de in Ronse goed gekende buschauffeur en slachtoffer Michel D. (60) nog in Het Laatste Nieuws. “Hij gaf mij een harde slag op mijn keel, zo erg dat mijn stembanden ervan beginnen bloeden zijn. Ik heb alle moeite om te praten.”

Bestuurders en personeel openbaar vervoer geregeld slachtoffer van zinloos geweld door ‘jongeren’

Het incident doet denken aan veel gelijkaardige voorvallen, waarbij personeel van NMBS, De Lijn, TEC of de MIVB buitensporig ‘zinloos geweld’ moesten ondergaan. In Wommelgem vond vorige week nog zo’n incident plaats. Zes minderjarige jongemannen tussen de 15 en 17 jaar oud – keerden zich met zijn allen tegen een trambestuurder nadat hij de jongeren had aangesproken wegens het veroorzaken van overlast. De politiezone Minos weigerde uitdrukkelijk de dadersachtergrond mee te geven aan SCEPTR, al kon men toen wel bij wijze van raadsel vertellen dat “de daders en de tramchauffeur van dezelfde afkomst zijn”.