Ontslagnemend minister Philippe De Backer (Open Vld) verlaat de politiek en zal noch zetelen in de Antwerpse gemeenteraad, noch kandidaat zijn bij de federale verkiezingen. “Ik keer terug naar mijn eerste liefde, de wetenschap en het ondernemerschap”, verklaarde de liberale politicus vandaag op een persconferentie. Volgens de minister gaat het om een “persoonlijke beslissing”, nadat eerder werd gespeculeerd dat zijn exit te maken had met onvrede over de lijstvorming. 

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten en Vlaams minister Sven Gatz trokken in het verleden al verschillende keren de ‘genderkaart’. Zo stuurde de minister vorig jaar zijn kat naar een debat omdat er geen enkele vrouw aan deelnam. “Ik had het zelf ook te laat in de mot, maar dit is 2018: een panel zonder vrouwen is geen echt politiek debat, klonkt het. Ook in de lijstvorming proberen de liberalen deze principes te laten doorwerken. Zo moet de partij van Rutten evenveel mannelijke als vrouwelijke lijsttrekkers presenteren.

Initieel werd dan ook verwacht dat De Backer in Antwerpen uit de boot zou kunnen vallen, iets wat de minister vandaag ontkende. Zo kreeg hij naar eigen zeggen wél het Antwerpse lijsttrekkerschap aangeboden, iets wat hij evenwel weigerde. Een “persoonlijke beslissing”, zo verklaarde de liberaal volgens VRT NWS op de persconferentie. “Ik keer terug naar mijn eerste liefde van wetenschap en ondernemerschap, en zal dus niet op een lijst staan in mei”, klonk het. De Backer zal ook niet meer zetelen in de Antwerpse gemeenteraad. Wel blijft hij, in afwachting van een nieuwe regering, minister.

Voorlopig blijft het onduidelijk wie de Antwerpse Kamerlijst voor Open Vld trekt. Mechels burgemeester en Vlaams fractieleider Bart Somers voert wel de Vlaamse lijst voor de provincie Antwerpen aan.

Genderevenwicht zorgt voor problemen in Brussel

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten moest en zou het realiseren: de helft van alle lijsttrekkers hoort een vrouw te zijn bij de verkiezingen in mei. Dit nadat Rutten ook opperde dat de helft van de ministers geen mannelijk geslachtsdeel hoort te hebben. Maar het verdelen van postjes, macht, geld en verkiesbare plaatsen brengt altijd problemen met zich mee. Nu zeker aangezien dit gendergebod door velen als willekeurig en discriminatoir wordt ervaren. “Het stond in de sterren geschreven dat dat tot problemen zou leiden“, zo vertelt een liberale bron aan De Tijd.

In Brussel stelde zich zo huidig Brussels parlementslid Els Ampe (Open Vld) kandidaat als lijsttrekker voor Brussel. Geheel onverwacht en een streep door de rekening van Brussels Financiënminister Guy Vanhengel (Open Vld), die zichzelf als de lijsttrekker zag. En Brusselaar Sven Gatz ziet de ‘move’ van Ampe ook weinig zitten, omdat die zichzelf als Vlaams Cultuurminister op een prominente plaats ziet in Brussel.

De demarche van Ampe is opvallend, want er was afgesproken dat Vanhengel, moest hij opnieuw minister worden, halverwege de legislatuur de fakkel zou doorgeven. Maar zo’n overeenkomst is natuurlijk geen bindend contract en Ampe koos daarom voor de vlucht voorruit, geruggensteund door het quotum-feminisme van Rutten. Ampe is vastberaden: ze wil desnoods de leden laten stemmen.

Ampe haalde ook, zo blijkt vandaag, gedeeltelijk haar slag thuis. Zo zal zij de Vlaamse lijst in Brussel trekken terwijl Mimi Crahaij de Brusselse Kamerlijst trekt. Brussels Financiënminister Vanhengel trekt dan weer de lijst voor het Brussels parlement. Gatz zal deze duwen.