Alweer is Oostenrijk opgeschrikt door een moord. Deze maal is het slachtoffer een jonge vrouw van 25. Zij werd doodgestoken in het centraal station in Wenen dinsdagnacht door haar eigen broer. Ook nu heeft de dader, Eyob E., een migratie-achtergrond. Nadat hij in Ethiopië werd geboren kreeg hij een Spaanse nationaliteit, verhuisde hij naar het VK en trok hij vervolgens naar Oostenrijk. Een reünie met zijn zus liep echter fataal af.

Volgens informatie van Kroner Zeitung woonde Eyob E. (21) tot voor kort in het VK. Hij trok echter recent met zijn gezin naar Wenen om er te werken als kok. Die job verloor hij evenwel, waarna de man op het verkeerde pad terechtkwam. Hij zou verzeild geraakt zijn in het drugsmilieu, waarna zijn biologische zus Eyerus E. (25) en geadopteerde zus (32) naar Wenen trokken om hem op te sporen. Maar die ontmoeting liep verkeerd af.

Vierde moord op vrouw door allochtoon, vijfde vrouwenmoord in totaal

Omstreeks 01u15 afgelopen nacht escaleerde het geschil tussen de broer en zijn twee zussen. Hij stak een keukenmes van 20 centimeter meermaals in het lichaam van zijn 25-jarige zus. Alle hulp kwam te laat. De moordenaar trachtte te vluchten, maar kon gevat worden.

Oostenrijk blijft achter in shock. Het is de vierde moord gepleegd door een allochtoon in een klein aantal dagen. Eerder deze week kwam aan het licht hoe Manuela K. (16) werd vermoord door haar ex-vriend, een Syrische vluchteling. De verdachte, Yazan A. (19), was even voortvluchtig, maar is intussen gearresteerd. Vorige week dinsdag werd dan weer een 40-jarige vrouw neergestoken door haar Turks-Oostenrijkse echtgenoot (37) in Amstetten. En in december werd een 16-jarig meisje vermoord in Steyr door haar 17-jarige Afghaanse vriend. Nog een vijfde vrouw verloor het leven vorige week maandag nadat haar Oostenrijkse ex-partner haar neerstak.

Politiek reageert in Oostenrijk

Na het nieuwste onderdeel in de moordreeks is de ophef alleen maar gegroeid in de Alpennatie. Oostenrijks minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl (van de rechtse FPÖ) wil nu dringend actie. Een onderzoeksgroep moet oude moorden onder de loep nemen en patronen afleiden. Ten tweede wil de regering de asielprocedure verstrengen en verblijfsvergunningen eenvoudiger kunnen intrekken.

Opvallend, bij de Oostenrijkse ecologisten maakt men ook een verband rond de achtergrond van de daders. De rode draad die de groenen zien, betreft echter geen migratieachtergrond, maar wel dat de daders allemaal “mannen zijn.” Sigi Maurer, ex-politicus voor de Groenen in Oostenrijk, heeft aldus gereageerd op de moordreeks die het land plaagt. Ze vertelde de opmerkelijke boodschap via Twitter. “Het verbindende element bij mannen die vrouwen vermoorden, is dat ze mannen zijn”, zo luidt de tweet van Maurer. “Dit lijkt voor sommige commentatoren zo’n ondenkbare omstandigheid te zijn dat ze proberen het geweld uit te leggen aan de hand van nationaliteit en afkomst.”