In Oostenrijk heeft een moeder een gruwelijke vondst gedaan zondagochtend in het park van Wiener Neustadt. Haar dochter (16) werd brutaal gewurgd en achtergelaten onder wat takken en bladeren. Het meisje – Manuela K. – ging afspreken met haar vriend waar ze een knipperlichtrelatie mee onderhield: een erkende Syrische vluchteling (19). Maar dat liep vermoedelijk verkeerd af. Dat brengt Kronen Zeitung.

De 16-jarige Manuela K. had zaterdagavond afgesproken met haar (ex-)vriendje. Yazan A., het vriendje, had de moeder van het meisje zelfs nog geschreven dat hij haar dochter tussen 03u00 en 04u00 thuis zou brengen. Maar dat gebeurde nooit. Wat een leuke avond uit diende te worden, werd een nachtmerrie. Het meisje werd brutaal gewurgd en gedumpt in een park in Wiener Neustadt. Er wordt nu door de politie een zoektocht georganiseerd naar Yazan A. – die hoofdverdachte is in de zaak.

Gewurgd met bijzonder veel kracht

Nadat Manuela K. zaterdagnacht niet thuis kwam, trok de familie van het meisje naar de politie en ging men met kennissen en familieleden op zoek naar haar. Manuela had nog twee zussen en een broer. Maar omstreeks 09u48 was het kroostrijke gezin een lid armer. Toen werd Manuela dood aangetroffen, verstopt onder takken en bladeren.

De politie-afdeling moord nam het onderzoek op zich en een autopsie werd bevolen. De formele resultaten worden later vandaag gepubliceerd, maar Kronen Zeitung kon reeds achterhalen dat de doodsoorzaak hoogstwaarschijnlijk wurging betreft. Deze zou zijn uitgevoerd met enorme kracht, zo zouden de kwetsuren in de nek indiceren.

(Lees verder onder de kaart van het park in kwestie.)

Moorden door vluchtelingen maken ophef in Oostenrijk

Yazan A. kwam in 2014 als minderjarige aan in Oostenrijk, ietwat voor de climax van de asielcrisis. Later zouden Yazan en Manuela een koppel vormen, maar onlangs gingen ze voor een poos uiteen. Volgens bronnen zou de Syriër een bijzonder jaloers vriendje geweest zijn. Toch zochten de twee opnieuw contact, maar dat zou dus verkeerd afgelopen zijn.

De zaak doet denken aan een gelijkaardige moord in december in het Oostenrijkse Steyr. Toen werd een 16-jarig meisje in haar kinderkamer vermoord, vermoedelijk door haar 17-jarige vriend uit Afghanistan. Deze verdachte, Saber A., zei dat de dood ‘een ongeluk’ was. Hij kwam tussen 2015 en 2016 naar Oostenrijk.