2019 is een belangrijk jaar voor kroonprinses Elisabeth. Dit jaar wordt ze namelijk 18 (in oktober). En voor haar verjaardagscadeau gaan we allemaal samen betalen. Vanaf dan heeft ze immers recht op een vaste dotatie van 900.000 EUR per jaar, ofwel 2.500 EUR per dag. De vraag is echter of die dotatie al onmiddellijk zal ingaan, gezien de groeiende kritiek op de omvangrijke uitkeringen voor de koning en zijn familieleden. Ook koning op pensioen Albert II krijgt eenzelfde bedrag en dat geeft hij voornamelijk uit aan plezierreisjes. TV Familie en HLN polsten bij royaltywatcher Thierry Debels over de stand van zaken.

Vanaf dit najaar krijgt prinses Elizabeth recht op een mooie som geld. Ongeveer 900.000 EUR per jaar om precies te zijn, of 2.500 EUR per dag. Dat is hetzelfde bedrag als opa Albert II krijgt. Minister van Staat Herman De Croo (Open Vld) vindt dat het echter over een ‘relatief klein’ bedrag gaat. “Het is relatief weinig in vergelijking met de uitgaven die de kroonprinses zal moeten doen.” Het is nochtans geweten dat Albert II nog bijzonder weinig formele of publieke taken uitvoert met zijn royale dotatie. De vraag is echter of Elizabeth wel onmiddellijk een uitkering zal ontvangen van ons allen.

Elizabeth kan straks zelfs misschien meer ‘cashen’ dan 900.000 EUR per jaar…

“Want alles lijkt erop te wijzen dat Elisabeth die dotatie nog niet zal krijgen zolang ze in Wales studeert”, zegt royalty-expert Thierry Debels in TV Familie. “De bedragen die Filip, Mathilde en co. jaarlijks krijgen, doen bij veel Belgen de wenkbrauwen fronsen. Dat ook Elisabeth op haar 18de al mee op de kar van de dotaties kan springen, ligt dus gevoelig. Dat krijgen ze niet uitgelegd aan de bevolking, vrees ik. Het zou dus wijs zijn om zo lang mogelijk te wachten met het uitbetalen van die dotatie van de kroonprinses.”

Het is echter ook mogelijk dat wanneer de dotatie start, de nominale 900.000 EUR vergroot wordt. Dit gezien de prominente functie van de kroonprinses. “Elisabeth is tenslotte kroonprinses. Zij moet leren hoe ze het koningshuis moet vertegenwoordigen. Haar symbolische waarde is zeer groot”, vervolgt Debels. “Tenminste, áls ze [een grotere] dotatie kunnen verantwoorden. Die beslissing wordt genomen door de regering, in samenspraak met de koning. Dat zijn achterkamergesprekken. Veel informatie wordt daar niet over vrijgegeven.”