In Brussel is Uber niet langer legaal. Dat heeft de Brusselse ondernemingsrechtbank beslist en brengt La Libre Belgique. De rechter oordeelde dat de ‘taxi’-app, die onder meer particulieren inzet als chauffeurs, zich niet aan de regels houdt. Hierdoor kan men nergens meer in België het transportplatform gebruiken.

De gerechtelijke beslissing dateert reeds van 18 december, maar raakt pas nu bekend. In het vonnis wordt opnieuw herhaald dat enkel bestuurders met een taxilicentie – en dus de gekende lichtbakken boven de wagen hebben – taxiritten mogen uitvoeren. Het oordeel is een herhaling van een eerdere beslissing uit 2015. Toen werd UberPop verboden, hetgeen particulieren in staat stelde om ritten voor derden uit te voeren. Nu werd echter UberX verboden, dat gelicenseerde limousine-chauffeurs tewerkstelde.

Wat doet Smet na juridisch verbod op Uber?

Uber zelf wilde niet reageren. Bij Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) vertelt men “het vonnis te bestuderen”. Eerder vorig jaar liet Smet weten een wettelijk kader te willen maken waarin platformen als Uber legaal zouden kunnen opereren. Smet wilde dat de opdeling tussen klassieke taxi’s, Ubers en limousine’s verdween en ieder gelijk voor de wet werd. Elke chauffeur zou tevens een volwaardig sociaal statuut moeten krijgen, en minimum- en maximumtarieven zouden gelden voor elke speler.

De officiële taxisector was echter niet te spreken over de plannen van Smet. Daar sprak/spreekt men over oneerlijke concurrentie omdat men via de digitale weg heel wat belemmeringen zou omzeilen. Vorig jaar werden door taxichauffeurs grootschalige acties georganiseerd die Brussel en het verkeer op stelten zetten.

Toch bleven klanten bij Uber toestromen. Vorig jaar verdubbelde het aantal klanten van Uber in Brussel van 50.000 naar 100.000. Dit ten opzichte van 2017.

ADVERTENTIE