Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is deze ochtend ondervraagd door het gerecht. Dit in het kader van de humanitaire visa-affaire waarbij Mechels gemeenteraadslid Melikan Kucam (N-VA, maar inmiddels ontzet uit zijn functie) de spilfiguur zou geweest zijn. Dat brengt Het Laatste Nieuws en bevestigt Francken zelf, die graag zo transparant mogelijk aan het onderzoek wil meewerken.

“Ik kan bevestigen dat ik ben uitgenodigd voor een verhoor door het gerecht en uiteraard ook op deze uitnodiging ben ingegaan”, zo bevestigt Francken aan Het Laatste Nieuws“Ik wens in dit verhaal volledige transparantie te verschaffen, maar in het belang van het onderzoek kan ik geen verdere concrete informatie bezorgen.”

Francken ook onder vuur na Kucam-affaire, maar die bijt terug

De bevoegde onderzoeksrechter organiseert sinds vorige week een onderzoek naar de Mechelse N-VA’er Melikan Kucam. Hij wordt ervan verdacht de spilfiguur geweest te zijn in een netwerk dat mensensmokkel, passieve omkoping, afpersing en ‘criminele organisatie’ uitvoerde. De Antwerpse raadkamer besliste deze week dat Kucam hieromtrent aangehouden blijft. Een grote groep christenen uit het Midden-Oosten zouden die laatste duizenden euro’s gegeven hebben om een humanitaire visum te krijgen. Kucam droeg dan de ‘geschikte kandidaten’ voor aan Francken, die als bevoegd staatssecretaris discretionaire bevoegdheid had over de materie.

Het is omwille van die reden dat Francken de afgelopen dagen flink wat kritiek heeft ontvangen. Uit de Pano-reportage, die het misbruik aan het licht bracht, bleek echter geen kwaaie wil of medeplichtigheid bij Francken. Ook het parket, dat al een poos Kucam onderzoekt, bevestigde dit.

Sinds de reportage stelt men zich bij de N-VA tevens vragen over de politieke ontwikkelingen na het het uitkomen van Pano-reportage. Men heeft het over een “politieke afrekening” ten koste van de N-VA en Francken vraagt zich zelfs af hoe degelijk Pano te werk is gegaan. Zo zou er een “cruciale vertalingsfout” gebeurd zijn in de reportage. Francken liet dit nagaan door een beëdigde tolk.