Nadat Kamerlid Theo Francken (N-VA) en partijvoorzitter Wouter Beke (CD&V) een brief met verdacht poeder kregen, was vandaag ook kersvers burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open Vld) aan de beurt. De brief is echter niet tot bij hem geraakt, maar werd door medewerkers van bpost opgemerkt in het postsorteercentrum. Vier medewerkers werden daarom in quarantaine gehouden. Het poeder zou evenwel onschuldige bloem zijn, zo brengt BELGA.

Lichte paniek op het sorteercentrum van bpost vandaag. Een brief gericht aan Open Vld-kopstuk Tommelein bevatte een wit poeder. Wegens vrees voor giftige substanties zoals antrax en veiligheidsprotocol volgend, werden vier werknemers van de post een poos onder quarantaine geplaatst. De ontmijningsdienst DOVO en het parket zakten af naar het centrum. Al snel bleek het echter om een onschadelijke stof te gaan.

Tommelein: “Onderzoek zal moeten nagaan of hier een systeem in zit”

“[H]et bleek om een flauwe grap te gaan. De substantie was bloem. Ik ben snel ingelicht geweest door de veiligheidsofficier en de zonechef van de politie”, zo vertelt Tommelein aan BELGA, die niet te spreken is over de ‘grap’. “Deze bedreigingen treffen niet alleen mij, maar ook veel onschuldige mensen. De brief was geadresseerd op het stadhuis. Dus ook hier zou die brief nog door heel wat handen zijn gegaan. Deze houding kan absoluut niet.”

De liberale burgemeester merkte ook op dat voor zijn eigen brief er ook twee andere politici – Francken en Beke – werden geviseerd met dezelfde soort post. “Het onderzoek zal moeten nagaan of hier een systeem in zit.”

Francken kreeg overigens al meermaals te maken met een poederbrief. Zo werd begin 2018 Franckens kabinet (toen hij nog actief was als staatssecretaris voor Asiel en Migratie) enkele uren in quarantaine geplaatst. Medewerkers hadden een envelop met wit poeder en een kogel gevonden. Het opschrift van de brief liet met “innige deelneming” toen weinig aan de verbeelding over. De stof bleek echter ook toen onschadelijk.