Bewoners en politie over no-go-Molenbeek: “Stenen lagen klaar”

0
10801

In de Brusselse gemeente van Molenbeek zijn tijdens oudejaarsnacht alweer hevige rellen uitgebroken. Verschillende groepen van allochtone jongemannen sloegen aan het plunderen en vernielden straatmeubilair. Een brandweerwagen werd daarbij zelf bekogeld. Verschillende betrokkenen reageren nu op een zoveelste incident in een treurige reeks van multiculturele wapenfeiten in Molenbeek“[Ze hadden] stenen […] klaargelegd achter de poort”, zo vertelt een lokale zaakvoerder in Het Laatste Nieuws. “Een geplande actie. Ik zag oudere gasten jongere stenen en staven toestoppen.” Ook de politievakbond VSOA en anonieme agenten klagen over ‘wijken die in handen zijn gevallen van relschoppers’. Dit in De Tijd.

Hassan Zenagui, zelf van Marokkaanse origine, is een van de onfortuinlijke zaakvoerders wier handelszaken werden gevandaliseerd en geplunderd. “Ik heb sommige van die gasten herkend, ook al droegen ze sjaals en mutsen. Je ziet de video, je vertraagt en je ziet een vertrouwd silhouet of een gezicht. Iedereen hier in de buurt kent ze”, zo getuigt hij in Het Laatste Nieuws. Maar om met de politie te praten heeft Zenagui te veel schrik. “Als ik de politie vertel wat ik weet, is mijn winkel tegen de avond een hoopje smeulende as. Dus nee, dank u, ik heb al problemen genoeg. Dat de politie zelf haar werk doet.” Maar die politie getuigt dan weer dat ze haar werk niet kan doen. Er gaat geen week voorbij of agenten worden aangevallen. Men is onderbemand en er zijn nauwelijks instrumenten tegen de ‘kleine garnalen’: “Zelfs als ze op camerabeeld herkend worden, gaan ze vrijuit”, zo vertelt een hooggeplaatste Brusselse politiebron in De Tijd.

Rellen georchestreerd? “De apotheek-uitbaatster is een joodse”

Molenbeekse bewoner Montilo Kristovic, van Servische origine, zag maandagnacht alles gebeuren. Hij woont enkele verdiepingen boven de apotheek die als eerste doelwit werd gekozen door de allochtone relschoppers. Geen toeval, zo denkt hij. “De uitbaatster is een joodse”, aldus Kristovic in Het Laatste Nieuws.

Dicht bij zijn apartment is een garage die als steunpunt zou moeten gebruikt zijn in de rellen. “Ik zag ze daar iets na middernacht één na één binnengaan en buitenkomen met stenen en stukken metaal. Die stenen hadden ze klaargelegd achter [de] poort. Ze waren bijna allemaal in het zwart gekleed, ze droegen mutsen en sjaals zodat camerabeelden weinig zullen helpen. Of er zal bij het identificeren altijd betwisting zijn: ‘Bewijs maar eens dat ik dat ben’. Maak ons niet wijs dat dit iets spontaans was.”

Etterbuil van probleemjongeren kon jarenlang ongestoord zweren in Molenbeek

In De Tijd legt een hoge politiebron de vinger op de wonde. De rellen op oudejaarsnacht waren geen unicum. Elk jaar zijn er incidenten, en ook buiten de feestdagen zijn ‘opstootjes’ schering en inslag. Het commissariaat in Molenbeek is al meerdere malen aangevallen. De wijken in de Brusselse Kanaalzone werden door het PS-bestuur tientallen jaren aan hun lot overgelaten en nauwelijks gesuperviseerd. Hierdoor ontstond een weefsel van georganiseerde misdaad met wapen- en drugshandel als kernactiviteiten. Vanaf de jaren ’90 kon ook de radicale islam er goed gedijen en vonden terroristen financiering in criminaliteit.

(Lees verder onder de tweet.)

Pas met het Kanaalplan, geïntroduceerd onder ex-Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA), werden de stallen wat uitgemest. Maar het plan heeft een grote blinde hoek: De grote groep allochtone jongemannen in het Brusselse, die enkel uit zijn op stelen en onrust. Meer dan de helft van de Brusselse jongeren tussen 18 en 25 heeft formeel geen werk en bij de allochtone jongeren is dit aantal nog groter. Deze jongeren vinden hun soelaas in de radicale islam en opvang bij gangsters. De jongeren zijn handige handlangers, want door hun relwerk wordt de politie onder extra werkdruk gezet. En meer dan enkele weekjes in een jeugdinstelling zit er als strafinstrument niet in tegen deze groep.

“Baldadigheden van minderjarigen, zelfs met flink wat op hun kerfstok, blijven te vaak op politieniveau steken”, zo vertelt de politiebron van De Tijd“Zelfs als ze op camerabeeld herkend worden, gaan ze vrijuit. Zonder gerechtelijke poot rond incidenten van openbare orde wordt onvoldoende info verzameld en uitgewisseld. Daardoor kunnen we de netwerken achter die jongeren niet in kaart brengen. We varen blind.”

Ook dit probleem communautair: Brusselse PS-bestuurders liggen dwars

Het Kanaalplan heeft een grote focus op repressie, maar dit geldt vooral voor de ‘grote jongens’. Het kleine grut – waarbij preventie en aanpak bij de bron cruciaal zijn – wordt nauwelijks behandeld. En ook hier komt de communautaire scheeftrekking tevoorschijn“Dat komt omdat het preventieve luik een bevoegdheid van het Brussels Gewest en de lokale burgemeesters is. Een grote groep van hen was tegen het Kanaalplan, dat als een N-VA-project wordt gezien. […] Nu pakken we het dak met topcriminelen aan, maar niet het betonrot in de fundering[, de straatboefjes].”

Bepaalde leden van de allochtone gemeenschap in Molenbeek wachten intussen niet om de criminele jongemannen in hun middens te viseren. “Er zijn mensen die al heel hun leven werken om deze gemeenschap op te bouwen, die ervoor instaan dat jullie grootouders leren lezen, dat je naar school kan om een toekomst te bouwen zoals jij die wil”, zo klaagt bewoonster Sara Lou aan in een virale Facebookvideo“Wanneer had je het gevoel dat je een grote man was? Toen je het bushokje vernielde waar je moeder op de bus wacht? Toen je de apotheker plunderde waar je vader om geneesmiddelen gaat voor je grootmoeder?”