Sportkledijproducent Nike is de laatste dagen flink onder vuur komen te liggen. Immers, volgens een grote groep radicale moslims zou het model ‘Air Max 270’ het Arabische woord voor ‘Allah’ op de schoenzool hebben afgebeeld. En dat is beledigend, want zo zou de schriftelijke beeltenis van de islamitische god “zekerlijk worden vertrapt, geschopt en onrein worden door modder of zelfs afval”, zo liet moslima Saiqa Noreen optekenen in een petitie tegen de sportartikelfabrikant. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving heeft de producent echter nog niet beslist om de schoen terug te trekken.

Duizenden moslims zijn boos op Nike. Volgens hen staan immers in de letters op de zool van de Nike Air Max 270 ook de Arabische letters voor ‘Allah’. En dat is godslasterend, volgens de militante critici. De schoenzool wordt in de Arabische cultuur immers gezien als iets laag en onrein, en het Amerikaanse bedrijf moet daarom de schoen terugtrekken, vindt men. Tot nu toe is dat echter nog niet gebeurd.

“Naam van Allah kan vervuild worden met modder of zelfs vuil”

Nagenoeg 20.000 mensen hebben inmiddels een petitie ondertekend om Nike er toe te dwingen een bepaalde schoenreeks terug te trekken. Volgens initiatiefneemster Saiqa Noreen is de schoen “aanstootgevend” en laat het ontwerp toe dat de naam van Allah “zekerlijk wordt vertrappeld, geschopt en bevuild wordt met modder of zelfs vuil”, zo schreef ze via Change.org, de petitiewebsite. Daarom moet het sportkledijbedrijf “deze godslasterende en beledigende schoen en alle producten met het logo dat lijkt op het woord ‘Allah’ wereldwijd terugtrekken.”

De sportgigant liet weten dat het logo onderaan de zool een gestileerde versie is van de ‘Air Max’-merknaam. “Elke andere gepercipieerde betekenis of representatie is onopzettelijk”, aldus de multinational in een mededeling. “Nike respecteert alle religies en we nemen bezorgdheden van deze aard ernstig.” Voorlopig onderneemt het bedrijf echter nog geen stappen.

Nike neemt schoenen (nog) niet terug

Eerder vandaag werd door Het Laatste Nieuws en Newsmonkey bericht dat de schoen vanwege de controverse wordt teruggetrokken, maar dat blijkt niet te kloppen. “Wij hebben geen bericht van Nike gehad dat de schoen wordt teruggetrokken”, zo vertelt Nike NL via het Nederlandse Algemeen Dagblad.

In 1997 liet Nike wel de productie van een andere reeks schoenen stopzetten. Een tekening op de achterkant van de schoen zou dan zogenaamd op het Arabische woord voor ‘Allah’ gelijkt hebben. Volgens Nike ging het toen echter om gestileerde vlammen, maar men ging toch over tot het terugtrekken van 38.000 schoenparen. Dit nadat een Amerikaanse moslimlobbygroep (Council on American-Islamic Relations – CAIR) had gedreigd met een boycott.