In West Yorkshire, in het VK, zijn 55 mannen opgepakt omtrent een onderzoek naar een nieuwe ‘grooming gang’-zaak. Het gaat over feiten die werden gepleegd tussen 2002 en 2009. De bal ging aan het rollen nadat 7 vrouwen klachten indienden. Dat brengt onder meer Express. Grooming-bendes zijn een groot probleem in het VK. Groepen mannen, veelal van Pakistaanse afkomst, charmeren tienermeisjes om ze vervolgens alcohol en drugs te geven en later te prostitueren en/of zelf te misbruiken.

55 mannen, woonachtig in Dewsbury, Batley en Bradford, werden tussen november 2018 en deze maand opgepakt in een langdurend en grootschalig politie-onderzoek. De mannen zouden betrokken zijn in ‘grooming’-misdrijven gepleegd tussen 2002 en 2009. De politie startte het onderzoek nadat 7 vrouwen naar voren kwamen. Inspecteur Ian Thornes, die het onderzoek leidt, vertelde aan Express dat de beschuldigingen “een weerzinwekkende en gruwelijke misdaad” betreffen. Na verhoor werden de mannen voorlopig vrijgelaten.

Politie blijft waakzaam voor nieuwe feiten rond kindermisbruik

“Het behoeden en beschermen van van kinderen blijft een topprioriteit voor de politie van West Yorkshire”, zo zei Thornes verder. “Kindermisbruik en -exploitatie is een weerzinwekkende en gruwelijke misdaad en treft de meest kwetsbare mensen in onze samenleving.”

De politie blijft waakzaam voor nieuwe feiten, zo laat men verder weten. We hebben teams van specialisten die elk district in West Yorkshire beschermen, waaronder politieagenten die opgeleid zijn om om te gaan met zowel momenteel als niet-recent kindermisbruik en seksuele exploitatie van minderjarigen.”

Achtergrond daders controversieel

Voorlopig blijft de achtergrond van de betrokken ongekend, al is te verwachten dat hierover meer zal bericht worden eens de zaak tractie krijgt.

Het is niet de eerste gelijkaardige zaak die in de Noord-Engelse regio heeft plaatsgevonden. In oktober vorig jaar werden nog 20 betrokkenen in de ‘Huddersfield grooming’-zaak veroordeeld tot verschillende celstraffen. Deze daders waren exclusief van Aziatische afkomst, waarvan het merendeel Pakistaans. Dit aanraken, blijft echter gevoelig in het VK. De Britse minister van binnenlandse Zaken Sajid Javid (Con.), zelf van Pakistaanse afkomst, kreeg in oktober veel kritiek over zich heen nadat hij de Huddersfield-bende “zieke Aziatische pedofielen” had genoemd.

(Lees verder onder de tweet uit oktober.)

“Ik ben me heel bewust van de nood voor politici om voorzichtig om te gaan met taal, net als met gedrag”, zo zei Javid in oktober wanneer geconfronteerd met de kritiek, tegenover BBC. Maar “wanneer je kijkt naar bendegerelateerd kindermisbruik is het vanzelfsprekend voor iedereen die oplet dat in alle recente belangrijke zaken er een hoge concentratie is van mannen van Pakistaanse origine. […] Er kunnen – en ik zeg niet dat het zo is – enkele culturele redenen zijn binnen de gemeenschap van deze mannen die kunnen leiden tot dit soort gedrag. Om dit uit te sluiten enkel en alleen omdat het als kwetsend kan ervaren worden, zou verkeerd zijn.”