Matteo Salvini (Lega), minister van Binnenlandse Zaken van Italië en populaire frontman van rechts in Europa, maakt voorbereidend werk voor een nieuw rechts blok in het Europees Parlement (EP). Nu de Brexit nakende is en de fracties rond UKIP en de Conservatieven dreigen te imploderen willen Salvini en de zijnen (Salvini’s Lega heeft reeds een EP-fractie met onder meer Vlaams Belang als onderdeel) de brokstukken opvegen en lijmen tot een rechtse falanx van eurocritici en -sceptici. Salvini ontmoet in dit kader Jaroslaw Kaczynski, de kopman van de Poolse conservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), voorlopig nog onderdeel van de ECR-fractie van de Britse Conservatieven en N-VA. Dat brengt De Standaard.

Salvini heeft grote plannen. Graag wil hij een monsterfractie vormen waar zowel rechtsnationalistische partijen als FPÖ en Vlaams Belang – waarmee Salvini nu reeds de ENF-fractie vormt (Europe of Nations and Freedom) – deel van uit kunnen maken, maar ook meer reguliere (centrum)rechtse zoals PiS in Polen of misschien zelfs wel Fidesz. De partij van Hongaars premier Viktor Orbán, vandaag nog onderdeel van de christendemocratische EVP-fractie.

Na de Brexit, een rechtse gigablok rond Salvini?

Vandaag is eurokritisch rechts verdeeld in verschillende EP-fracties. Er is de EFDD (Europe of Freedom and Direct Democracy ) gecentreerd rond het Britse UKIP waar voorheen brexiteer Nigel Farage de plak zwaaide, en de eerder vermelde ENF van meer uitgesproken rechtse partijen zoals de Oostenrijkse regeringspartij FPÖ, het RN van Marine Le Pen en Vlaams Belang van Tom Van Grieken.

Die laatste kwam op Radio 1 de ontwikkelingen toelichten. “De Europese voorzitter die achter de fractie zit, is niemand minder dan Gerolf Annemans, ons Europarlementslid. Dus Gerolf is nauw betrokken bij gesprekken die formeel en informeel gevoerd worden”, aldus de jonge rechtse dertiger. “Wij zijn in een verkennende fase waar we gaan kijken waar we de krachten kunnen bundelen. Krachten bundelen is altijd een goeie zaak om die eurokritische stem luider dan ooit te laten klinken.”

(Lees verder onder de tweet.)

Annemans: “Wij testen alles uit”

“Tussen de Europese Conservatieven en ENF gaat het erom zo veel mogelijk eurokritische zetels binnen te halen. Wij testen alles uit. De Poolse PiS-partij zal moeten kiezen of ze alleen verdergaat of zich bij ons aansluit, waar ze volgens mij meer thuishoort”, vertelt Annemans in De Standaard. Maar ook de a-ideologische populistische Vijfsterrenbeweging, waarmee Salvini nu bestuurt in Italië, zou deel kunnen uitmaken van het nieuwe blok, zo vertelt het VB-Europarlementslid. Echter, “Salvini wil de Italiaanse regering stabiel houden. Maar wellicht komt er pas na de verkiezingen uitsluitsel. Wie een bestaande fractie verlaat, zegt dat beter niet voor de verkiezingen.”

De impact van de plannen kan groot zijn. Als het opzet slaagt en de eurokritische zetels gebundeld worden in één fractie, kan dit de tweede grootste fractie in het EP worden, net na de christendemocratische EVP. Een ware nachtmerrie voor pro-EU-politici als Guy Verhofstadt (Open Vld) die dan meer en meer op de achtergrond worden gedrongen.