De prominente plaatsen raken stilaan ingevuld op de N-VA-kieslijsten. Opnieuw werden een aantal namen vrijgegeven. Voormalig staatssecretaris Zuhal Demir zal de Limburgse lijst trekken voor de federale kamer terwijl oud-minister van Defensie Steven Vandeput er lijsttrekker wordt voor het Vlaams parlement. In Oost-Vlaanderen zal Europees parlementslid Anneleen van Bossuyt de Kamerlijst trekken en Matthias Diependaele de Vlaamse lijst. Dit meldt VTM NIEUWS

N-VA kondigde de namen vannacht aan, na afloop van haar nationaal kiescollege, waarop de belangrijke plaatsen vastgelegd werden. Tegen de verwachting in koos de partij in Oost-Vlaanderen niet voor de flegmatieke burgemeester van Aalst, Christophe D’haese. In plaats daarvan werd het de minder bekende Van Bossuyt, die als Gents lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen geen zoden aan de dijk wist te zetten. D’Haese komt op plaats twee en Siegfried Bracke wordt de lijstduwer. De voorstellen moeten nu langs de provinciale kiescolleges van de partij passeren. Op 9 februari ten slotte, zal de partijraad van N-VA de volledige bezetting van alle lijsten goedkeuren.

(Lees verder onder de tweet.)

Alle hens aan dek

Eerder raakten de plaatsen van de belangrijkste N-VA-toppers al bekend. De partij lijkt alles op alles te zetten om haar monsterscores van vijf jaar geleden te evenaren. Zo besliste voorzitter Bart De Wever zowaar om zijn burgemeesterssjerp op te offeren op het altaar van het partijbelang en zelf de Vlaamse lijst te trekken voor de provincie Antwerpen als kandidaat minister-president. De weinig opvallende huidige minister-president Geert Bourgeois moest daarvoor wijken naar het Europees niveau. Daarnaast zal de langs beide zijden van de taalgrens populaire oud-minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon er de Kamerlijst trekken met de uitdrukkelijke ambitie om federaal premier te worden.

In Vlaams-Brabant raakte eerder al bekend dat partijklepper en voormalig staatssecretaris Theo Francken de Kamerlijst trekt. Hiermee krijgt de nieuwe uitdager op rechts, Dries Van Langenhove, een geduchte tegenstander en zal het vermoedelijk nog hard gaan op het migratiethema. Vlaams minister Ben Weyts zal dan weer de lijst trekken voor het Vlaams parlement. Ook in West-Vlaanderen is een en ander al rond, met Sander Loones die de Kamerlijst trekt en opvallend: Jean-Marie Dedecker als onafhankelijke lijstduwer. De relatief onbekende Bert Maertens trekt er de Vlaamse lijst. En in Brussel trekt Karl Vanlouwe de Vlaamse lijst en Cieltje Van Achter de lijst voor het Brussels Gewest.