De N-VA hield deze zaterdag de eerste van haar vier V-dagen. Daarop stelde de grootste partij van Vlaanderen opnieuw haar confederaal programma voor. Dat melden De Standaard en Het Laatste Nieuws. Volgens hen is het huidige federale model “failliet”. Op een aantal beleidsdomeinen na moeten alle competenties naar Vlaanderen komen. 

De studiedag kon rekenen op heel wat belangstelling en verschillende partijtoppers kwamen aan het woord. Zo spraken bijvoorbeeld kandidaat-premier Jan Jambon, die de Antwerpse lijst trekt voor de kamer, en Vlaams minister Ben Weyts, die Vlaams lijsttrekker is in Vlaams-Brabant. Maar ook Sander Loones en Matthias Diependaele, die bovenaan N-VA-lijsten prijken in respectievelijk West- en Oost-Vlaanderen, namen plaats achter het spreekgestoelte om de confederale plannen van de partij nog maar eens toe te lichten.

De laatste keer dat N-VA expliciet nadacht over confederalisme gebeurde op haar studiedag in juni 2017. Toen liet ze zich inspireren door het Zwitserse bestuursmodel. Anderhalf jaar later is het echt menens en zet de partij van voorzitter Bart De Wever opnieuw de puntjes op de i. Mocht het nog steeds niet duidelijk zijn: N-VA wil zo snel mogelijk af van de huidige federale staatsstructuur. “Na vier jaar in het centrum van de macht is bij mij de analyse alleen nog maar sterker geworden”, zo sprak voormalig vicepremier Jan Jambon over de confederale plannen. “Ik kan nu echt spreken als ervaringsdeskundige. Wij leven in de slechtste van alle mogelijke werelden.” 

(Lees verder na de video.)

 

Confederale plannen

Zo goed als alle bevoegdheden moeten voor N-VA naar Vlaanderen overgeheveld worden. Alleen defensie, buitenlands beleid, de afbouw van de staatsschuld en delen van het veiligheidsbeleid mogen nog op ‘confederaal’ niveau blijven. Financiële solidariteit met de Franstaligen kan nog, maar moet uiteindelijk afgebouwd worden. Na maximaal 25 jaar moet Franstalig België op eigen benen kunnen staan. Met deze boodschap trekken de Vlaams-nationalisten weer voluit de communautaire kaart.

(Lees verder na de tweet.)

Om dat te realiseren moet de partij een sterk resultaat neer kunnen zetten in mei. “Alleen als de N-VA sterk genoeg is, krijgen we een volwassen gesprek over hoe we verder gaan”, aldus De Wever. Daarnaast hoopt de N-VA nog altijd dat de grondwet nog voor die verkiezingen voor herziening vatbaar wordt verklaard. Alleen dan kan die immers gewijzigd worden tijdens de volgende legislatuur. Maar dat zal afhangen van de houding van de voormalige coalitiepartners. Partijvoorzitter Bart De Wever hoopt dat zij nog één keer hun goed hart zullen laten zien. “We hadden daarover een afspraak met de drie andere partijen”, zei hij. “Wij hebben loyaal meegestemd met de arbeidsdeal en met een aantal hervormingen in justitie. De andere partijen zouden nu ook hun woord moeten houden.”

(Lees verder na de tweet.)

Sociaal aspect

Opvallend: de partij voegde ook een sociaal luik toe aan hun plannen voor staatshervorming. In hun confederale België zal er voor N-VA geen plaats meer zijn voor sociaal overleg tussen werkgevers en vakbonden zoals dat nu plaatsvindt op het federale niveau. Voor Jambon moet de Groep van Tien niet meer bijeenkomen. Afspraken dienen gemaakt te worden op het bedrijfsniveau.

“Geef de sociale partners in de bedrijven de autonomie om zelf te beslissen over een bevriezing van de lonen of over opslag”, klinkt het. “Als het slecht gaat in het bedrijf of als de werkloosheid torenhoog is, zullen de bedrijfsbonden doorgaans geen probleem hebben om hun steentje bij te dragen. Als het goed gaat, kan iedereen de vruchten plukken.” Ook de automatische indexering van de lonen moet eraan. “One size doesn’t fit all, dat werkt niet meer”, aldus partijvoorzitter Bart De Wever. “De uitkeringen kunnen wel blijven stijgen met de index, omdat daar geen bedrijf is waar mee kan worden onderhandeld.”

V-dagen en ‘ecorealisme’

De campagnedag van deze zaterdag is voor N-VA de eerste van haar vier V-dagen. Op deze dagen diept N-VA haar belangrijkste campagnethema’s uit. Ook migratie & integratie en onderwijs komen nog aan bod. De volgende dag zal echter over ‘ecorealisme’ gaan, kondigde de partij al aan. “Je mag geen enkel taboe hebben, ook niet rond kernenergie. Zelfs de bouw van een nieuwe kerncentrale sluiten wij niet uit”, zei De Wever.

Over de spijbelende klimaatjongeren wou de partijvoorzitter “niet cynisch zijn”. “Het is goed als jongeren zich met passie engageren.” Wel gaat het volgens hem “steeds beter” met ons milieu. “De voorbije jaren is onze lucht gezonder geworden, ons verkeer veiliger en onze energie groener.” En hij hoopte dat er donderdag “niet te veel uren fysica, chemie en wiskunde geprogrammeerd staan”, aangezien “grijze massa” Vlaanderens enige ongelimiteerde grondstof is.