Zowel Vlaams minister van Sport, Philippe Muyters (N-VA), als ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders (MR), zijn kandidaat voor een internationale topfunctie. De N-VA’er hoopt Craig Reedie als voorzitter van het Wereld Antidopingagentschap (WADA) te kunnen opvolgen. Reynders mikt dan weer op de functie van secretaris-generaal van de Raad van Europa, de internationale organisatie waarin onder meer het EVRM tot stand kwam.

Muyters is al ruim negen jaar actief voor het WADA Foundation Board en liet zich volgens De Morgen alvast positief opmerken. Naast zijn goede papieren, laten de concurrenten van Muyters het afweten. Zo bracht Linda Helleland, de voormalige Noorse minister van Sport, de organisatie in een nauw hoekje door te ruw te communiceren over Rusland. Helleland heeft evenwel één groot voordeel: Noorwegen gooit flink wat diplomatiek gewicht in de schaal.

Vooralsnog is het onduidelijk of de federale regering, door de exit van de N-VA, zich hard gaat maken voor Muyters. Vaak, zoals bij bijvoorbeeld het Eurocommissariaat voor Marianne Thyssen (CD&V) maken dergelijke mandaten het voorwerp uit van onderhandelingen tussen partijen. Het grote voordeel voor de N-VA’er? Hij werd zelf aangezocht als consensusfiguur. “In november ben ik als enige voor de derde keer herkozen in de Foundation Board. Toen heeft men op mij ingepraat en aangezien ik dat werk graag doe en ik bekend sta als pragmaticus, denk ik geschikt te zijn voor de job”, stelt Muyters tegenover De Morgen.

Haalt de N-VA’er het, dan kan en zal hij geen minister meer zijn. Hoewel het WADA-voorzitterschap onbezoldigd is, heeft de topman veel verplichtingen. “Ik zal dan wel naar iets anders zoeken om erbij te doen. Ik ben kandidaat, maar haal ik het niet, dan blijf ik mij inzetten voor het WADA”, klinkt het bij Muyters.

Reynders: “Je mag de bladzijde nooit te vroeg omkeren”

MR-vicepremier Didier Reynders maakt eveneens kans op een internationale topfunctie. Krijgt hij het fiat van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa dan is hij secretaris-generaal van diezelfde internationale organisatie. “Het is een opportuniteit die zich kan voordoen”, citeert BELGA de Franstalige liberaal.

Veel zal volgens Reynders evenwel afhangen van de komende verkiezingen. Zo trekt de liberaal de Brusselse Kamerlijst. “Je mag de bladzijde nooit te vroeg omkeren”, klonk het gisteren bij de vicepremier. “We zitten in een procedure die tegen de zomer afloopt. Ik ben kandidaat voor een functie, maar tot dan valt er in België nog veel te doen en er staat nog een belangrijke stembusslag op de agenda”, aldus het MR-kopstuk.