Cathérine Moureaux (PS), de nieuwe burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek in navolging van haar vader Philippe Moureaux (PS), heeft gereageerd op de fikse kritiek die haar bestuur kreeg na de rellen met allochtone jongemannen tijdens oudejaarsnacht. Volgens de burgemeester waren er wel voldoende voorbereidingen en agenten aanwezig. Dat zei de PS-politica in VRT-programma Terzake dinsdagavond. En Moureaux liet nog meer opvallende uitingen optekenen: “Ik stel vast dat dit in Frankrijk, België, Denemarken en Duitsland [ook] een manier om te feesten is.”

Vorige week liet Binnenlandminister Pieter De Crem (CD&V) zijn ongenoegen weten over de PS-aanpak in Molenbeek. Er waren inschattingsfouten “op vlak van voorbereiding, planning en adequaat handelen”. Volgens de opvolger van Jan Jambon (N-VA) is een “eengemaakte Brusselse politiezone de enige oplossing” om zulke wantoestanden in de toekomst te vermijden. Maar Moureaux ontkent dit. Geen enkele Franstalige partij wenst bovendien een eenmaking omdat dit de macht van de Brusselse burgemeesters zou inperken.

Moureaux: “Voldoende gepland”

Er is “voldoende gepland”, zei dochter Moureaux dinsdag in de VRT-studio. Tijdens de oudejaarsnacht waren er 80 agenten aanwezig, aldus nog Moureaux. “Twee jaar geleden waren er nog 46 agenten. Nu zijn dat er al veel meer.” Bovendien heeft de interventie slechts 31 minuten geduurd, zo stelt ze. En “dat was snel, want er waren meer dan 200 jongeren op het plein.”

Opvallend, ondanks de veronderstelde goeie voorbereidingen wenst Moureaux wel meer middelen voor de politiewerking in haar gemeente. “Nu hebben wij slechts 60 euro per inwoner voor onze politiezone, waar het gemiddelde in België 96 euro is.” In deze context wijst de PS-politica erop dat Molenbeek 50.000 meer inwoners telt dan wanneer deze afspraken werden opgesteld.

“Kerstbomen en vuilnisbakken in brand? Dat is een manier om te feesten”

In de uitzending van Terzake deed Moureaux nog meer opvallende uitspraken. “Eerst staken ze kerstbomen in brand en daarna vuilnisbakken”, zo vertelde de politica. “Ik zou dat niet doen, maar ik stel vast dat dit in Frankrijk, België, Denemarken en Duitsland een manier om te feesten is.”

Ook opmerkelijk: Moureaux leek de rellen te willen plaatsen in het kader van een “revolutionair klimaat”, en verwees hierbij naar de betogingen en rellen rond de Gele Hesjes-protesten en de recente rechtse Mars tegen Marrakesh. De beelden hiervan zouden de jongemannen in Molenbeek beïnvloed hebben. De rellen en onregelmatigheden in Molenbeek – waarbij allochtone jongemannen urenlang vandaliseerden en plunderden – zijn echter geen recent fenomeen. “Maar nieuw kan je dit bezwaarlijk noemen. Niet enkel twee jaar geleden, maar ook vorig jaar en de jaren voordien verliep oudejaarsnacht in Molenbeek woelig. Zo ook in andere Brusselse gemeentes, zo communiceert de VRT zelf in de Terzake-aflevering.