In Molenbeek werd de nieuwjaarsnacht ontsierd door verschillende onregelmatigheden. Zo bekogelden men volgens Het Laatste Nieuws een brandweerwagen bij een interventie, werd een apotheek geplunderd en raakten er verschillende politievoertuigen beschadigd.

In een normalere weekendnacht intervenieert de Brusselse brandweer gemiddeld zo’n twintig keer. Tijdens deze nieuwjaarsnacht had de brandweer met zo’n 83 interventies beduidend meer werk. Ook de politie van de zone Brussel Hoofdstad Elsene had het met 741 interventies beduidend drukker in vergelijking met een normale nacht.

“Er moet een einde komen aan de politieke correctheid”

Vooral de Molenbeekse wijk Zwarte Vijvers was op nieuwjaarsnacht het toneel van stevige onrusten. Zo werden volgens Het Laatste Nieuws een kerstboom, vuilbakken en een voertuig in brand gestoken. Daarnaast werden er bushaltes vernield en een apotheek geplunderd. Toen een brandweerwagen wou interveniëren, werd deze bekogeld. Het gevolg? Zowel de spiegels als de voorruit sneuvelden.

In totaal werden in heel Brussel drie brandweerploegen geconfronteeerd met verbale en fysieke agressie. Één keer moesten ze zelfs de plaats van de interventie verlaten en wachten tot de politie hun veiligheid kon garanderen. Het bilan van de nieuwjaarsnacht? Elf voertuigen gingen in vlammen op en 37 mensen werden opgepakt.

“Er moet een einde komen aan de politieke correctheid” reageert vakbondsafgevaardigde Eric Labourdette tegenover BRUZZ. “Het is tijd om te erkennen dat er geen controle meer is in bepaalde wijken”, klinkt het. Labourdette pleit voor een harde aanpak. Zo moeten deze “vandalen” volgens hem worden geïdentificeerd en een strenge straf krijgen. Geweld tegen de brandweer is evenwel geen uitzondering volgens hem in Brussel. “Na een voetbalmatch, duizenden kilometers hiervandaan, gooien ze stenen op onze brandweermannen. Of als een rapper oproept tot een bijeenkomst in het centrum van Brussel. Of tijdens oudejaarsnacht. Dit is een gewoonte geworden voor de brandweermannen van de hoofdstad van Europa”, klinkt het.

“Is er eigenlijk iemand die nog oprecht verrast is?”

De politieke wereld reageert hoofdzakelijk bitter op de vernielingen in Molenbeek. “Een ‘warm’ nieuwjaar in onder andere Molenbeek. Is er eigenlijk iemand die nog oprecht verrast is?”, klinkt het bij Vlaams Belang Brussel-voorzitter Bob De Brabandere op Twitter. CdH-gemeenteraadslid Ahmed El Khannouss stelt tegenover BRUZZ dan weer “erg geshockeerd [te zijn door] dit crimineel gedrag dat het leven van de buurtbewoners in gevaar brengt”.