De Italiaanse geheime diensten waarschuwen ervoor dat mensensmokkelaars weleens doelbewust boten met migranten kunnen laten zinken. Dat schrijft Il Giornale. Zij hopen op die manier de sympathie van het Westen te winnen, waardoor zij hun lucratieve ‘taxidienst’ – die momenteel grotendeels stil ligt – kunnen hervatten.

Het afgelopen jaar is het aantal migranten dat vanuit Libië de reis naar Italië waagt sterk gedaald. Mede door toedoen van het beleid van de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) werd de ‘taxidienst’ stilgelegd. Een vermindering van het aantal overstekers betekent natuurlijk ook een gat in de rekening van de mensensmokkelaars.

Westerse sympathie

Volgens de Italiaanse inlichtingendiensten zouden mensensmokkelaars doelbewust boten met migranten op zee kunnen laten zinken. Op deze manier zouden zij de sympathie van het Westen voor de slachtoffers proberen te winnen, waardoor zij hun lucratieve ‘veerdienst’ weer kunnen hervatten.

Op 28 april 2015 leidde het zinken van een migrantenschip tot een 700-tal dode migranten. Enkele overlevenden beweerden toen dat de mensensmokkelaars de boot doelbewust in slecht weer de zee opgestuurd hadden. De ramp leidde te toen tot een enorme toename van het aantal NGO’s dat actief was in de Middellandse Zee.

De NGO’s bezigen zich naar eigen zeggen met het redden van mensenlevens. Toch krijgen zij vaak het verwijt al dan niet indirect samen te werken met mensensmokkelaars. Zo heeft het Italiaanse gerecht in het verleden verschillende NGO’s beschuldigd van ‘collusie’ met mensensmokkelaars.