De Vlaamse overheid gaat aan de slag met een meldpunt tegen tienerpooiers. Tienerpooiers, ook wel eufemistisch gekend als ‘loverboys’, zijn jongemannen – veelal van allochtone afkomst – die tienermeisjes verleiden, vaak aan de drugs helpen en vervolgens in de prostitiutie duwen. Dat brengt De Morgen. Het meldpunt komt er nadat de bekende rapper Soufiane Eddyani – vooral populair in Marokkaanse middens – het opnam voor zo’n veroordeelde tienerpooier

Officieel zijn er slechts weinig cijfers: Momenteel zou het om zestig slachtoffers gaan. Maar het werkelijke aantal meisjes dat in ons land door tienerpooiers wordt misbruikt en geprostitueerd, zou veel groter zijn. De hoge prevalentie bleek nog maar eens uit de recente berichtgeving rond een allochtone veelpleger (20) die drie tienermeisjes in het huis van zijn moeder prostitueerde. “Het enige wat we met zekerheid kunnen zeggen, is dat het probleem veel groter is dan uit de cijfers blijkt”, zo illustreert Klaus Vanhoutte, directeur van vzw Payoke (centrum voor slachtoffers van mensen­handel) in De Morgen.

Bijna half miljoen tegen tienerpooiers

Vlaams Welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) zal om het meldpunt te organiseren, waardoor slachtoffers de praktijk kunnen melden en hun info gestroomlijnd zal worden, 249.000 euro uittrekken.

De aankondigingen volgen eerdere Vlaamse plannen op die in november werden geopperd. Zo kregen betrokken referentiecentra mensenhandel, zoals Payoke, reeds een centrale rol in het detecteren en identificeren van slachtoffers. Vlaanderen maakte daar toen in de begroting 240.000 euro voor vrij. Vandeurzen liet ook weten ruimte te maken voor nieuwe opvangvormen voor slachtoffers, zoals “geborgen en huiselijke vormen van opvang.

Recent werd rapper Eddyani zijn nieuwste nummer, genaamd ‘Amigo’, voer voor controverse. In het lied verdedigt hij zijn vriend en collega ‘Moreno’, een veroordeelde tienerpooier. Moreno – in het echte leven Bilal A. – had volgens de tekst in het nummer “geen optie” en werd “gepakt door het systeem”. Naast de apologetische ‘rapsong’ gebruikte Eddyani eerder op Instagram al de hashtag ‘#FreeMoreno’. “Al twee weken voel ik een leegte door je afwezigheid. Nu zit je even terug achter tralie. Drie jaar was niet genoeg voor ze, je verleden achtervolgt je al jaren door één mediazaak. Onverdiend”, klonk het. Voormalig staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) noemde het lied echter ziekelijk”.

“Ziekelijk”: Rapper verdedigt veroordeelde tienerpooier