Vandaag ging in Ninove de ‘Mars voor democratie‘ door. Verschillende rechts-nationalistische (partijpolitieke) organisaties zoals Vlaams Belang, Forza Ninove en Schild & Vrienden betoogden er tegen de nieuwe coalitie bestaande uit Open Vld, Samen en één onafhankelijke. Vooraf riep Forza Ninove-lijsttrekker en Vlaams Belang-parlementslid Guy D’haeseleer de manifestanten op om het rustig te houden. “Ga niet in op provocaties en gooi geen bommetjes in het centrum. We zijn hier om een groot deel van de bevolking een hart onder de riem te steken”, citeert Het Nieuwsblad de populaire Ninovieter. 

Vandaag betoogden volgens de Ninoofse politie zo’n 1.300 personen tegen de “nieuwe coalitie van verliezers. Volgens de organisatoren was er echter zelfs sprake van 2.500 aanwezigen. Hoewel er volgens Het Nieuwsblad wel een paar bommetjes vielen te horen, is er van rellen geen sprake. Toen de protestmars aan het station vertrok, riep Forza Ninove-kopman D’haeseleer de manifestanten op om de mars vreedzaam te houden. “Ga niet in op provocaties en gooi geen bommetjes in het centrum. We zijn hier om een groot deel van de bevolking een hart onder de riem te steken”, verklaarde de politicus.

Toen de betoging aan het stadhuis kwam hield Schild & Vrienden-oprichter en medeorganisator van de mars, Dries Van Langenhove, een toespraak waarin hij stelde dat Vlaamse politici schrik hebben van democratie. “Men moet het volk laten beslissen, ook als dat niet leuk is”, citeert Het Laatste nieuws de organisator. Tevens pleitte Van Langenhove voor een systeem zoals in Wallonië. “Daar zit de grootste partij automatisch in de meerderheid”, klonk het.

Nieuw stadsbestuur geïnstalleerd

Enkele weken geleden leek Ninove – omdat noch Open Vld-burgemeester Tania De Jonge, noch D’haeseleer, een coalitie kon vormen – op onbestuurbaarheid af te koersen. N-VA-lijsttrekker Joost Arents stak daar echter een stokje voor. Zo maakte hij bekend dat hij de coalitie van Open Vld en Samen zal steunen. Dit nieuwe stadsbestuur, bestaande uit Samen, Open Vld, en Arents, werd omstreeks 19.30 geïnstalleerd.