Goed nieuws voor Mustapha Bali, de geradicaliseerde Marokkaan die werd opgesloten voor onder meer drugsfeiten en een verkrachting van een zwakbegaafde vrouw. Onder toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) werden zijn Belgische verblijfspapieren afgenomen, maar aangezien Marokko weigert om hun landgenoot op te nemen, moet de Belgische staat de zware crimineel nu vrijlaten. Dat brengt Belga.

Bali zat al een gevangenisstraf uit van 17 jaar ,voor drugsfeiten en geweld, maar in 2018 kwam daar nog eens een celstraf van 3 jaar bij wegens de verkrachting van een mentaal gehandicapte vrouw (21). Dat was genoeg voor toenmalige staatssecretaris Francken, die de verblijfspapieren van Bali introk teneinde hem te kunnen deporteren naar Marokko. Maar onder de opvolgster van Francken, Maggie De Block (Open Vld), loopt dat nu mis.

Bali moet vrij door weigerachtige houding Marokko: “Politie en inlichtingendiensten zijn op de hoogte gebracht”

Volgens De Block weigert het Noord-Afrikaanse land nu ondanks “heel wat inspanningen” om de juiste reisdocumenten te bezorgen aan Bali. En nu dat de maximale vasthoudingstermijn (8 maanden) is overschreven, moet de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) de man vrijlaten. Hiervoor werden de “politie en inlichtingendiensten […] op de hoogte gebracht”, zo weet men bij Belga. Want nu hij niet kan gedeporteerd worden, mag hij op vrije voeten gaan ook al heeft hij geen papieren en moet hij nog een straf uitzitten voor bovengenoemde verkrachting. “[…] Tegen die straf hebben we hoger beroep aangetekend. In afwachting van dat proces is hij vrij”, vertelt de advocaat van Bali, Bart Vosters. “Waar hij nu precies verblijft, weet ik niet. Maar ik heb geen reden om te denken dat hij zich verschuilt of onderduikt voor het gerecht.”

Mustapha Bali is de broer van Samira Bali. Zij werd in 2016 tot 27 jaar celstraf veroordeeld omdat ze de opdracht gaf om haar ex-vriend te vermoorden. Samira Bali is momenteel getrouwd met de ex-Syriëstrijder Younes Delefortrie.