‘March for Life’ trekt tienduizenden naar Washington

0
1026

Circa 100.000 manifestanten zijn vrijdag naar Washington DC, de hoofdstad van de VS, getrokken om er te betogen voor het recht op leven. De anti-abortusboodschap van de jaarlijkse ‘March for Life’ of ‘Mars voor het Leven’ kreeg ruggensteun van vicepresident Mike Pence (Rep.). Ook president Donald Trump (Rep.) sprak via een videoboodschap zijn steun uit en beloofde elke nieuwe pro-abortuswetgeving te blokkeren via zijn vetorecht. In de marge van de betoging werden enkele katholieke jongeren neergezet als onbeschofte racisten na een confrontatie met enkele Indianen, maar dit bleek om selectieve videoberichtgeving te gaan.

Tienduizenden Amerikanen zakten vrijdag af naar de Amerikaanse hoofdstad om er te betogen voor het behoud van het ongeboren leven. Eregast was vicepresident Pence die liet optekenen dat hij zijn vrouw en hijzelf “plezier doet om erbij te zijn”.

Trump: Geen nieuwe pro-abortuswetgeving

“We zijn hier vandaag verzameld omdat we weten dat we nog veel werk te doen hebben”, zo zei Pence verder. “We dringen jullie eropaan om sterk te blijven. Sta recht met liefde en medeleven zoals jullie rechtstaan voor het leven en wees in de kennis dat wij met jullie mee staan tot de grootste dag er komt dat de waarde van het leven terug centraal staat in de Amerikaanse wetgeving!”

President Trump gaf in een videoboodschap ook zijn steun mee. “Wij weten dat elk leven betekenis heeft, en elk leven de moeite is om te beschermen”, zo vertelde hij. Hij beloofde om elke nieuwe wetgeving die tot stand zou kunnen komen in het Amerikaanse parlement, die “de bescherming van menselijk leven verzwakt”, te blokkeren met zijn vetorecht. Hij liet bovendien optekenen om het ‘Hyde-amendement’ te steunen in de Amerikaanse Senaat te steunen hetgeen voorkomt dat abortus wordt gefinancierd met belastinggeld in nieuwe begrotingswetten.

Katholieke March for Life- jongeren werden hard, maar onterecht aangepakt na selectief gekozen beelden

In de marge van de betoging was er ook een incident met enkele jongens van een katholieke school ( in Kentucky) die werden benaderd door deelnemers van de ‘Indigenous Peoples March‘ (Mars voor de Inheemse Volkeren; i.e. de Indianen-bevolking). Een vooraanstaand lid van de Omaha-natie, Nathan Philips, was in aanvankelijk uitgebrachte beelden te zien hoe hij een traditioneel instrument bespeelde terwijl conservatieve jongeren hem zouden omsingelen. Hierbij zou een jongen in het bijzonder spottend neerkijken op Phillips.

Maar meer contextueel beeldmateriaal toont echter al snel dat Philips en enkele van zijn medestanders zelf de katholieke jongeren benaderden en in het gezicht van de jonge ‘pro-life’-betogers kwam staan. Nick Sandmann, de conservatieve jongeman die werd geviseerd, hield het hoofd al glimlachend koel onder de muzikale ontmoediging, zo bleek finaal. Dit werd echter in de reguliere media – ook bij ons – al snel neergezet als ‘racisme’, het ‘lastig vallen’ van oudere Indianen en het uiten van een ‘roedel-mentaliteit’.