Bijna een maand na de zware rellen in Molenbeek werd nog steeds geen enkele relschopper opgepakt. “Het is ingewikkeld omdat alle beelden moeten worden bekeken en de daders met zekerheid moeten worden geïdentificeerd”, aldus burgemeester Catherine Moureaux (PS) aan Bruzz. Ook na de rellen van vorig jaar werd uiteindelijk nooit iemand gearresteerd.

In de beruchte Brusselse gemeente Molenbeek braken tijdens nieuwjaarsnacht naar goede gewoonte alweer hevige rellen uit. Verschillende groepen van allochtone jongeren zorgden voor chaos door massaal brand te stichten, straatmeubilair te vernielen en winkels te plunderen. Hulpdiensten die ter plaatse wilden komen werden steevast bekogeld, waardoor Molenbeek een quasi no-go zone werd tijdens nieuwjaarsnacht.

0 arrestaties

Vandaag, bijna een maand na de tumultueuze nieuwjaarsnacht, werd nog steeds geen enkele relschopper gearresteerd of verhoord. Nochtans werden er tal van videobeelden overgemaakt aan de politie én zijn tientallen relschoppers daarop duidelijk herkenbaar in beeld. De politie maakte een fotoboek van de relschoppers en beloofde dat er snel verdachten geïdentificeerd en gearresteerd zouden worden.

Dat laatste gebeurde tot op heden dus nog steeds niet. “Het is ingewikkeld omdat alle beelden moeten worden bekeken en de daders met zekerheid moeten worden geïdentificeerd”, aldus Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS) aan Bruzz. “Maar volgens de politie zijn er mogelijk vijf personen die we momenteel kunnen identificeren.”

(Lees verder onder de tweet.)


Politiecommissaris Johan Berckmans aan Het Nieuwsblad: “Die identificatie verloopt niet zo eenvoudig als het lijkt. Eerst moeten we verdachten formeel herkennen, dan moeten we kunnen bewijzen dat persoon A effectief een steen neemt en in de richting van de politie gooit of spullen steelt uit een geplunderde winkel. Het volstaat niet om iemand te herkennen die tussen de relschoppers loopt. Je moet kunnen bewijzen dat hij effectief strafbare feiten pleegt.”

De tientallen allochtone jongeren die massaal brand stichtten, winkels plunderden en alles vernielden wat op hun weg kwam. Net als vorig jaar trouwens, toen allochtone jongeren ook brand stichtten en voor veel vernielingen zorgden. Er werd daarvoor uiteindelijk nooit iemand gearresteerd. “Er waren toen te weinig mensen op het terrein om verdachten te kunnen arresteren. Dat het nadien niet lukte komt omdat veel camera’s in de omgeving waar de rellen gebeurden, buiten gebruik waren”, stelt Berckmans.