Een groep linkse Italiaanse burgemeesters verzet zich tegen minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega), door te weigeren een nieuwe strengere asielwet toe te passen.

Volgens de nieuwe wet kunnen migranten geen verblijfsvergunning aanvragen terwijl hun asielaanvraag behandeld wordt. Dit betekent dat ze geen toegang hebben tot diensten als gezondheidszorg, huisvesting en scholen voor hun kinderen. Volgens de linkse burgemeesters van Napels, Palermo, Firenze en Parma schendt die wet de basisrechten van migranten. Zij dreigen ermee de uitvoering van de wet te blokkeren.

Salvini dreigt financiering steden te blokkeren

Leoluca Orlando (PD), burgemeester van Palermo, noemde de wet “onmenselijk”Dario Nardella (PD), de burgemeester van Firenze, zei dat de veiligheidswet de spot drijft met humanitaire rechten. Luigi de Magistris (DemA) van Napels liet dan weer verstaan dat zijn stad huisvesting zou blijven verlenen aan asielzoekers. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) was niet opgezet met die kritiek. “Met alle problemen die er in Palermo zijn, krijgt de burgemeester het in zijn hoofd om op te roepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid rond immigranten”, klinkt het.

“Burgemeesters aan de linkerzijde zouden moeten nadenken over hun burgers die in economische moeilijkheden verkeren, niet over illegale migranten”, zei Salvini. “Het veiligheidsdecreet, een wet van gezond verstand […] werd goedgekeurd door de regering en het parlement en ondertekend door de president van de republiek.”

Salvini dreigde er ook mee de overheidsfinanciering te blokkeren van steden die weigeren de nieuwe wet uit te voeren. Ook zei hij dat de burgemeesters mogelijk voor het gerecht gedaagd kunnen worden.