Twaalf Latijns-Amerikaanse landen en Canada dringen er bij de linkse Venezolaanse president Nicolas Maduro op aan om niet opnieuw aan te treden. De landengroep noemt zijn verkiezing “illegitiem” en vraagt nieuwe verkiezingen.

Twaalf Latijns-Amerikaanse regering hebben er vrijdag bij de linkse Venezolaanse president Nicolas Maduro op aangedrongen om niet opnieuw aan te treden voor zijn tweede ambtstermijn. In de plaats daarvan dringen zij aan op nieuwe verkiezingen en democratische hervormingen.

“Illegitiem”

Hooggeplaatste diplomaten van 13 Latijns-Amerikaanse landen en Canada waren in de Peruviaanse hoofdstad Lima om de crisis in Venezuela te bespreken. In een gezamenlijke verklaring noemden de landen de Venezolaanse verkiezingen van vorig jaar “illegitiem”. Enkel Mexico, dat wel aanwezig was op de top, ondertekende de verklaring niet.

Daarnaast werd opgeroepen tot een verscherping van de sancties tegen de regering van Maduro. Ook zullen de Latijns-Amerikaanse landen pogingen om een procedure te starten tegen de Venezolaanse president bij het Internationaal Strafhof ondersteunen.

Maduro heeft de aanbevelingen van de groep in het verleden al verworpen. Vrijdag beschuldigde de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken de groep ervan naar de pijpen van de Amerikaanse president Donald Trump te dansen.

Latijns-Amerika schuift op naar rechts

De voorbije jaren schoven steeds meer Latijns-Amerikaanse landen op naar rechts. (Autoritair) linkse landen als Cuba, Venezuela en Nicaragua zijn nu geïsoleerd. Recent beloofde de nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro het communisme op het continent te zullen bestrijden.