Vandaag gaan er, bijna traditiegetrouw, opnieuw klimaatmarsen door in ons land. Zo betoogden zo’n 10.000 scholieren in Luik. In Brussel was de opkomst iets groter. Daar kwamen volgens BELGA zo’n 12.500 scholieren op af. Opmerkelijk? Niet enkel de leerlingen van het middelbaar onderwijs ijverden vandaag voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Ook verschillende leerlingen van de Leuvense basisscholen deden – of werden daartoe aangezet door hun leerkrachten – een oproep voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Schitterend om te zien hoe duizenden kinderen van onze basisscholen naar het Ladeuzeplein zijn afgezakt om aandacht te vragen voor het klimaat”, reageert Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani op twitter.

Spijbelen voor het klimaat, een initiatief van Anuna De Wever (17), had vandaag wederom succes. Zo opteerden opnieuw verschillende scholieren voor een ‘dagje Brussel’. Ook in Luik hielden de scholieren een mars. Net zoals bij de eerdere betogingen hadden de leerlingen borden bij die sommigen als creatief zouden omschrijven en anderen – zoals bijvoorbeeld de slogan “Eat pussy, not cows” – als vulgair.

Opmerkelijk, niet enkel de leerlingen van het middelbaar onderwijs organiseerden acties. Zo kwamen in Leuven zo’n 3.000 leerlingen uit verschillende basisscholen samen op het Ladeuzeplein. “Onze politici lijken doof en blind te zijn voor de klimaatopwarming, het grootste probleem aller tijden in de hele wereld”, citeert BELGA een meisje uit het derde leerjaar. Ook Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) was van de partij. “Wij gaan luisteren naar jullie om het beter te doen. Leuven wil immers een voorbeeld zijn”, verklaarde hij volgens BELGA.

Op Twitter stelde de Leuvense burgemeester dat hij fier was op de acties van de basisscholen. Schitterend om te zien hoe duizenden kinderen van onze basisscholen naar het Ladeuzeplein zijn afgezakt om aandacht te vragen voor het klimaat. Ik voel me een trotse burgemeester want jullie geven Leuven een stem in het klimaatdebat”, stelde Ridouani.

Vlaming kan klimaattaksen niet smaken

VTM NIEUWS en Het Laatste Nieuws lieten naar aanleiding van de klimaatmarsen een peiling uitvoeren. Daaruit bleek dat slechts drie op de tien Vlamingen een extra klimaatbelasting zou ondersteunen. Nochtans maakt, volgens de peiling, zeven op tien Vlamingen zich zorgen over het klimaat. Ook werd er naar de steun voor het initiatief van Anuna De Wever gepeild. Wat blijkt? De helft van de Vlamingen kan de protesten smaken, de andere helft niet.