Open Vld wordt meer en meer een ‘kibbelpartij’. Nadat de Gentse afdeling werd verscheurd door het “verraad” van oud-schepen Christophe Peeters (Open Vld) door Gents liberaal burgemeester Mathias De Clercq en het geduw-en-getrek met inmiddels ex-federaal coalitiepartner N-VA is het nu ook open ruzie bij Open Vld Brussel. Dat blijkt uit verslaggeving van De Tijd.

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten moest en zou het realiseren: De helft van alle lijsttrekkers hoort een vrouw te zijn bij de verkiezingen in mei. Dit nadat Rutten ook opperde dat de helft van de ministers geen mannelijk geslachtsdeel hoort te hebben. Maar het verdelen van postjes, macht, geld en verkiesbare plaatsen brengt altijd problemen met zich mee. Nu zeker aangezien dit gendergebod door velen als willekeurig en discriminatoir wordt ervaren. “Het stond in de sterren geschreven dat dat tot problemen zou leiden“, zo vertelt een liberale bron aan De Tijd.

Els Ampe wil Open Vld- lijsttrekkerschap in Brussel, maar Gatz en Vanhengel ook

In Brussel stelde zich zo huidig Brussels parlementslid Els Ampe (Open Vld) kandidaat als lijsttrekker voor Brussel. Geheel onverwacht en een streep door de rekening van Brussels Financiënminister Guy Vanhengel (Open Vld), die zichzelf als de lijsttrekker zag. En Brusselaar Sven Gatz ziet de ‘move’ van Ampe ook weinig zitten, omdat die zichzelf als Vlaams Cultuurminister op een prominente plaats ziet in Brussel.

De demarche van Ampe is opvallend, want er was afgesproken dat Vanhengel, moest hij opnieuw minister worden, halverwege de legislatuur de fakkel zou doorgeven. Maar zo’n overeenkomst is natuurlijk geen bindend contract en Ampe koos daarom voor de vlucht voorruit, geruggensteund door het quotum-feminisme van Rutten. Ampe is vastberaden: ze wil desnoods de leden laten stemmen.

En dat roept nare herinneringen op aan de Gentse situatie, waar een vernietigende mini-burgeroorlog is uitgevochten en finaal Christophe Peeters als schepen werd weggestemd. Hiervoor won ook Mathias De Clercq het lijsttrekkerschap van Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) voor Oost-Vlaanderen in 2014. Toen het stof wat ging liggen in Gent na de laatste liberale ruzie, zei Rutten: “Vernieuwing is niet altijd gemakkelijk.” En dat weten ze nu ook in Brussel.