De sp.a heeft haar federale en Vlaamse kieslijsten rond. In de kieskring Antwerpen zullen Yasmine Kherbache (federale lijst) en Caroline Gennez (Vlaamse lijst) het moeten opnemen tegen andere linkse kopstukken zoals Groen-voorzitter Meyrem Almaci en PVDA-voorzitter Peter Mertens, zo bericht De Standaard

De politieke partijen zijn druk bezig met het vormen van hun lijsten, getuige daarvan bijvoorbeeld de druk besproken intocht van de populaire maar omstreden opiniemaker Dries Van Langenhove bij het rechtse Vlaams Belang. Ook ter linkerzijde nemen de politici hun positie in. Zo gaf het socialistische ledencongres van de provincie Antwerpen gisteren zijn goedkeuring aan de Vlaamse en federale sp.a-lijst. Doordat de andere provinciale afdelingen hun huiswerk al af hadden, zijn de socialisten als eerste klaar met hun federale en Vlaamse lijsten.

In de kieskring Antwerpen betreden Yasmine Kherbache en Caroline Gennez, als respectievelijk federaal en Vlaams lijsttrekker, het toneel. Voorzitter John Crombez (federaal) en Annick Lambrecht (Vlaams) doen hetzelfde in West-Vlaanderen. In Oost-Vlaanderen trekt huidig Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke de federale kaart. Conner Rousseau, momenteel communicatie-adviseur van Crombez, trekt de Vlaamse lijst in de laatstgenoemde provincie. In Limburg zullen huidig federaal fractieleidster Meryame Kitir (federaal) en Els Robeyns (Vlaams) op nummer één staan. Voor Vlaams-Brabant nemen Karin Jiroflée en Bruno Tobback respectievelijk de federale en Vlaamse lijst voor hun rekening.

De Antwerpse perikelen lijken volgens De Standaard hun invloed te hebben gehad in de lijstvorming. Karim Bachar en Hicham El Mzairh, twee Antwerpse gemeenteraadsleden die zich tegen het Bourgondische bestuursakkoord keerden, kregen gunstige plaatsten. Bachar komt zo bijvoorbeeld op de derde plaats voor de Vlaamse lijst te staan. El Mzairh krijgt dezelfde plaats, maar dan op de federale lijst. Antwerps schepen Jinnih Beels duwt de Vlaamse lijst.

Kherbache versus Almaci en Calvo?

De provincie Antwerpen belooft hét linkse strijdtoneel bij uitstek te worden. Niet alleen vallen er daar de meeste zetels binnen te slepen, sp.a-concurrenten PVDA en Groen halen er ook – naar alle waarschijnlijkheid – hun grote kanonnen boven. Zo kan Groen voorzitter Meyrem Almaci, Kamerlid Kristof Calvo en Vlaams parlementslid Wouter Van Besien uitspelen. De PVDA zal waarschijnlijk voorzitter Peter Mertens, voor het federaal parlement, het veld insturen. Dit vergroot voor lijsttrekkers Kherbache en Caroline Gennez de inzet.