Opmerkelijk verhaal uit Kortrijk. Een 17-jarige jongen werd er door een groep allochtonen afgeperst, maar kreeg van de politie te horen dat het zijn eigen schuld was. Dat meldt Het Nieuwsblad. De afgelopen weken en maanden zorgden allochtonen verschillende keren voor onrust in de Kortrijkse uitgaansbuurt, maar niemand durft klacht indienen uit angst voor represailles.

“We bezochten op oudejaar een café in de Kortrijkse uitgaansbuurt. We dronken een pint en gingen naar buiten om een sigaretje te roken. Er stond een aantal Tsjetsjeense jongemannen buiten te praten. Op het eerste gezicht was er niets aan de hand. Tot ik mijn portefeuille op het tafeltje legde om mijn aansteker uit te halen”, zo vertelt het 17-jarige slachtoffer aan Het Nieuwsblad.

Slachtoffer of schuldige?

“Eén van die jongens nam 10 euro uit mijn portefeuille. Ik zei dat hij dat geld moest teruggeven. Hij antwoordde dat hij me verrot zou slaan. Eén van mijn vrienden haalde toen ook zijn portefeuille boven om wat geld voor een biertje. Dezelfde jongeman rukte zijn portefeuille uit zijn handen en haalde er 25 euro uit. We lieten dat niet zomaar gebeuren, maar plots werden we bedreigd door andere Tsjetsjenen. Met zijn drieën ben je dan machteloos.”

Het slachtoffer belde de politie, maar zij verwezen hem door naar een ander politiebureau. Maar ook dat politiebureau bleek gesloten te zijn. “Net toen we vertrokken vanuit de Oude Vestingstraat werd ik teruggebeld met de opdracht om naar het nieuwe politiebureau in de Minister de Taeyelaan te gaan. Onderweg naar daar werd ik opnieuw door de noodcentrale opgebeld, dit keer met de boodschap dat het ook daar gesloten was.”

Nadat hij tot drie maal toe niet geholpen werd door de politie, kreeg hij dan toch een vrouw van de politie aan de lijn die naar zijn verhaal luisterde. Helpen deed de vrouw echter ook niet. Ze vroeg het slachtoffer waarom hij dat zomaar had laten gebeuren. “Met drie tegen twintig delf je het onderspit”, zei ik. “Waarom leg je dan je portefeuille op tafel”, vroeg ze. “Het was dus mijn schuld.” 

In de uitgaansbuurt van Kortrijk kwam het de laatste tijd al vaker tot opstootjes met allochtonen. Slachtoffers durven vaak geen klacht indienen uit angst voor wraak. “Ik heb nog altijd geen klacht ingediend”, aldus het slachtoffer nog. “Ik heb angst om me kenbaar te maken en ik ben bang voor represailles.”

ADVERTENTIE