Oud-premier Elio Di Rupo (PS) wijst het mogelijke premierschap van oud-minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) categorisch af. Dat meldt Het Nieuwsblad “Jambon eerste minister? Dat is onbespreekbaar”, zo klinkt het in de Franstalige media. Voor de aartsvijand van de N-VA is het ondenkbaar dat een lid van een “separatistische partij” de premier van België zou worden.

In een interview met De Tijd dit weekend drukte Jambon de ambitie van zijn partij uit om opnieuw ‘incontournable’ te zijn na de komende verkiezingen. Moest dat leiden tot onbestuurbaarheid door de grote verschillen in stemgedrag tussen de gemeenschappen in dit land, dan zit hij daar niet mee in. “Als dat de trigger is voor confederalisme, is dat een goede zaak.” “Mijn politieke doel is om het confederalisme te bereiken”, zei hij tegenover een aantal Franstalige kranten.

Als Jambon premier wordt, dan zal hij “een premier zijn van een coalitie die achter die agenda staat”, zegt Di Rupo. Maar het PS-kopstuk wil nog steeds niet weten van dat beruchte confederalisme van de N-VA. Volgens hem zou dat “onbespreekbaar moeten zijn voor elke Franstalige”. Hij vindt het jammer dat naar eigen zeggen enkel de PS hier weerwerk tegen biedt langs Franstalige zijde.

Dubbele ambitie tegenover Franstalige reconquista

Begin deze week kondigde de N-VA haar dubbele ambitie aan voor de federale en Vlaamse verkiezingen van mei. Tegen alle verwachtingen in werd niet Jan Jambon de kandidaat voor het Vlaams minister-presidentschap maar voorzitter Bart De Wever. De oud-minister van Binnenlandse Zaken zal daarentegen de federale lijst trekken in de provincie Antwerpen. En in tegenstelling tot de vorige keer, wil N-VA met Jambon nu uitdrukkelijk de premier leveren. Daarmee brengt de partij al haar toppers in stelling om de monsterscores van 2014 te proberen te evenaren en “te verdedigen wat [ze] hebben” tegenover een mogelijke Franstalige en/of socialistische reconquista onder leiding van de PS.

ADVERTENTIE