Wil jij als “gladiator” het Westen verdedigen? In deze school kan het

0
102

Een eeuwenoud klooster in het hart van Italië moet binnenkort dienen als een officierenschool of ‘trainingskamp voor gladiatoren’ ten bate van het Westen en de christelijke cultuur. De organisatie gaat uit van het katholieke Dignitatis Humanae Institute (DHI) en krijgt financiële steun van de rechtse filantroop Steve Bannon. “Als we de volgende Salvini of Orbán kunnen opleiden, dan zouden we heel trots zijn”, zo worden Bannon en de directeur van DHI geciteerd in een reportage van Terzake.

In het Italiaanse Trisulti-klooster, gebouwd in de 13de eeuw en op ongeveer een uur rijden van Rome, is sinds kort het katholiek-conservatieve Dignitatis Humanae Institute actief. De organisatie krijgt steun van Steven Bannon, de ex-topstrateeg van Amerikaans president Donald Trump (Rep.). Het moet een “gladiatorenschool worden voor de ‘culture warriors'” van de toekomst, zo klinkt het bij steunpilaar Bannon. Een uitspraak die ook door het DHI wordt gedeeld. De ‘alumni’ van het instituut moeten opstaan in de samenleving van morgen en de Westerse en christelijke waarden uitdragen en beschermen tegen zij die ze willen afbreken.

Door Bannon gesteund DHI: “We zouden heel trots zijn als we de nieuwe Salvini of Orbán zouden opleiden”

“Dit is geen droge academische bedoening, waar mensen met een certificaat naar huis gaan en gewoon verder doen zoals voorheen”, zo vertelt de welbespraakte Britse DHI-directeur Benjamin Harnwell in de imposante barokke interieurs van het middeleeuwse klooster voor de VRT-camera’s. “Nee, wij willen dat mensen terug gaan naar hun gemeenschappen, er op uit gaan, websites starten, […] ideeën verkondigen en beter uitgerust de strijd aangaan [tegen] de existentiële bedreigingen van de Westerse beschaving.”

Het werk van DHI is politiek van aard, maar tevens diep katholiek-christelijk gevormd. “Er is deze verwachting binnen de seculiere samenleving dat als je een christen bent in het openbare ambt, je een neutrale actor moet worden. [Bijvoorbeeld], als je minister bent of een publiek ambt bekleedt, dat jouw christelijke vorming je politieke werk niet mag beïnvloeden”, aldus nog Harnwell in Terzake. “Die verwachting bestaat niet voor uitdragers van andere religies, het wordt niet verwacht van joden, moslims of hindoes. Het zou ondenkbaar zijn dat iemand tijdens een publieke hoorzitting tegen een islamitische minister zou vragen om te beloven dat hun islamitisch geloof hen niet zal inspireren in hun publieke werk. En toch wordt dat routineus verwacht van christenen.”

Proeftuin Italië

Dat Italië werd gekozen als land waar de school zich in moest bevinden, blijkt geen toeval. Bannon roemt het Zuid-Europese land al een poos als een democratisch en politiek laboratorium, omdat de rechts-populistische Lega-partij en de links-populistische Vijfsterrenbeweging er samen en regering vormen. Volgens Bannon is de oude breuklijn tussen links en rechts voorbijgestreefd en ontwikkelt zich een nieuwe breuklijn tussen ‘soevereinisten’ en globalisten.

“We zouden heel trots zijn moest het gebeuren [dat wij de nieuwe Matteo Salvini of Viktor Orbán zouden opleiden]”, besluit Harnwell.