Bouchra Abouallal, één van de beruchte Antwerpse IS-weduwen die de Belgische staat met succes dwong om zichzelf en haar kinderen terug te brengen naar België, heeft een nieuwe verdenking tegen zichzelf. De vrouw, die voor haar juridische overwinning allerlei emotionele oproepen deed en meermaals zinspeelde op berouw, zou tijdens haar verblijf in Syrië de twee zoontjes van de man met wie ze hertrouwde langs de kant van de weg hebben achtergelaten om zichzelf te redden. Dat brengt Het Laatste Nieuws.

Vorige maand kregen IS-vrouwen Bouchra Abouallal en de bekeerlinge Tatiana Wielandt dan toch hun gelijk in de rechtbank. De Brusselse kortgedingrechter bepaalde dat hun zes kinderen binnen de 40 dagen moesten worden gerepatrieerd, samen met de moeders. Anders zou een dwangsom van 5.000 EUR per dag volgen. Begin deze week werd gestart met het uitvoeren van het terughaalbevel. De juridische beslissing kwam er naast de meerdere gerechtelijke njets – onder meer in het hof van beroep – tevens na maandenlang gesmeek in de media waarbij werd ingespeeld op de emoties van de toehoorders. Maar nu blijkt opnieuw hoe dubbel die communicatie wel niet kan zijn. Abouallal zou haar stiefzoontjes om te ontsnappen aan de Koerden en maar haar eigen 3 kindjes in Turkije te geraken.

België moet alles doen om IS-moeders en kinderen terug te halen, stiefkinderen worden opnieuw in de steek gelaten

Eind december was in The Guardian een schrijnend verhaal te lezen. Centraal staan Mahmud (11) en Ayyub (7), die helemaal alleen in het Koerdische gevangenkamp bij Roj, in Syrië moeten blijven. Dit nadat ze in 2014 weg van hun thuis in het Caraïbische Trinidad werden ontvoerd door hun vader, om naar Syrië te trekken. De vader, Abebe Oboi Ferreira, ging er gaan vechten voor IS en vond aldaar ook een nieuwe vrouw: niemand minder dan Bouchra Abouallal.

Maar toen IS militair werd teruggedrongen kreeg Abouallal de opdracht van haar man om met de kinderen veilig te vluchten naar Turkije. De kinderen van Ferreira waren echter zwart, en vielen al snel op als zijnde niet-Syriërs. Abouallal liet daarom haar donker gekleurde stiefzonen achter aan de kant van de weg om met haar biologische kroost naar Turkije te vluchten. Dit opzet zou echter falen. Abouallal zou alsnog gevat en gevangen gezet worden door de Koerdische strijdkrachten. De twee stiefzoontjes werden eveneens gevonden door de Koerden: Zodanig getraumatiseerd dat ze zelfs niet meer de naam van hun moeder wisten, en enkel een beduimelde foto van haar overhielden. Maar ze wisten wel nog dat ze een stiefmoeder hadden afkomstig uit België.

(Lees verder onder de tweet.)

Moslimbekeerlinge Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal (beiden 25 jaar oud) werden in maart 2018 veroordeeld tot vijf jaar celstraf. Dit wegens het lidmaatschap van terreurorganisatie IS. Wielandt en Abouallal vertrokken in 2013 samen met hun man en kinderen naar het front in Syrië. Nu IS nagenoeg verslagen is, verblijven de twee vrouwen met hun vijf kinderen in het kamp Al-Hol, in het noordoosten van Syrië. Zij hadden, samen met Child Focus, een rechtszaak tegen de Belgische Staat aangespannen om onze overheid te dwingen hun kinderen te repatriëren. Dit ondanks hun spot op Facebook jegens de Belgische Staat toen ze in 2015 er nog een tweede keer in slaagden om vanuit België naar Syrië te gaan.

Nadat het duo met behulp van hun ngo-vrienden bot vingen in het hof van beroep, zouden ze alsnog hun slag slaan in kortgeding. Deze Brusselse rechter bepaalde dat België alle diplomatieke middelen moet inzetten om de zes biolgische kinderen én hun moeders naar hier te halen. Maar naar de twee stiefzoontjes kijkt niemand om en de Trinidadiaanse overheid vertelt de biologische moeder Felicia niet bij machte te zijn om iets te doen.

Portret van IS-vrouw en haar zoon Strijder die België moet terughalen