Donderdag ging in Ninove de ‘Mars voor Democratie’ door. Verschillende rechts-nationalistische (partijpolitieke) organisaties zoals Vlaams Belang, Forza Ninove en Schild & Vrienden betoogden er tegen de nieuwe coalitie bestaande uit Open Vld, Samen en één onafhankelijke ex-N-VA’er. De populaire rechtsnationalist Dries Van Langenhove, oprichter van Schild & Vrienden, sprak de circa 2.000 aanwezigen toe. Hieronder volgt zijn integrale toespraak zoals die aan onze redactie werd bezorgd. 

De manifestatie, die slechts enkele weken plaats vond na de druk bijgewoonde ‘Mars tegen Marrakesh’ verliep zonder incidenten met uitzondering van wat vuurwerk dat werd afgestoken. Toen de manifestanten aan het stadhuis arriveerden, hield Schild & Vrienden-oprichter en medeorganisator van de mars, Dries Van Langenhove, een toespraak waarin hij stelde dat Vlaamse politici schrik hebben van democratie. “Men moet het volk laten beslissen, ook als dat niet leuk is”, zo klonk het. Tevens pleitte Van Langenhove voor een directer kiessysteem zoals in Wallonië. “Daar zit de grootste partij automatisch in de meerderheid”, klonk het.

Van Langenhove voor stadhuis Ninove: “Ik richt mij tot de kliek hierbinnen”

“Beste dames en heren. Het doet mij plezier om jullie hier in zulke grote getale aanwezig te zien. Velen zijn nog op het werk, anderen zijn aan het studeren voor de examens, maar toch zijn we hier vandaag in Ninove weer met duizenden aanwezig om te tonen dat de Vlaming zich niet meer laat doen.

We staan hier aan het stadhuis van Ninove, maar de reden waarom we hier zijn overstijgt deze stad, overstijgt het politieke theater daarbinnen in het stadhuis, en ja, overstijgt zelfs onszelf. Wij zijn hier omdat we de politieke elite al veel te lang vrij spel hebben gegeven, en omdat we hebben gezien wat daarvan komt. In Brussel werd de politie voor de zoveelste keer bekogeld en zijn auto’s en winkels voor de zoveelste keer uitgebrand. In Antwerpen vonden net twee bomaanslagen plaats en hier in de Denderstreek durven oudere mensen ’s avonds niet eens meer de straat op door het bendegeweld.

Daarom richt ik mij tot die politieke kliek hierbinnen, maar zeker ook tot de wereldvreemde politieke elites in Brussel. Je kan bijeenkomsten aflassen zoveel je wil, je kan ons beschimpen als ‘extreemrechts’ zoveel je wil, en ja je kan zelfs huiszoekingen uitvoeren zoveel je wil, het zal niet beletten dat de dag er komt dat jullie het volk in de ogen zullen moeten kijken en verantwoording zullen moeten afleggen voor het verraad dat jullie hebben gepleegd.  Want de manier waarop Joost Arents hier in Ninove zijn kiezers, de N-VA en de Ninovieters heeft verraden, is kenmerkend voor de manier waarop onze politici in ruil voor geld en postjes al decennialang alle Vlamingen verraden.

De dag komt dat jullie het volk in de ogen zullen moeten kijken en verantwoording zullen moeten afleggen voor het verraad dat jullie hebben gepleegd.

Iedereen hier aanwezig weet wat voor een hekel ik heb aan de partijpolitiek en aan het handjevol partijvoorzitters die onze democratie hebben misvormd tot een particratie. Een systeem waar de macht niet meer ligt bij het volk, maar wel bij een kleine kliek graaiers die enkel zichzelf in stand willen houden. Er wordt enkel nog gedacht aan de volgende verkiezing, niet meer aan onze toekomst.

En toch sta ik hier vanavond als partij-onafhankelijk activist op de barricaden voor Forza Ninove en N-VA, want wat hier gebeurt, heeft een weerslag op heel Vlaanderen en op onze toekomst. Ik sta hier net zoals jullie omdat het vormen van een Vlaams front vele malen belangrijker is dan onderlinge twist of partijpolitieke meningsverschillen. De toekomst van Vlaanderen is belangrijker dan een schepenmandaat of een zitpenning. De toekomst van Vlaanderen is belangrijker dan een partijkaart van N-VA of Vlaams Belang. En ja, de toekomst van Vlaanderen, die is zelfs belangrijker dan onszelf.

(Lees verder onder de tweet.)

“Onze politici hebben schrik van échte democratie”

Gelukkig lijken meer en meer mensen dat te beseffen. Want anders zouden we hier niet hebben gestaan, wetende dat de linkse media er op uit zullen zijn om een gitzwart beeld van ons te schetsen. Een beeld dat voor velen onder jullie zware persoonlijke gevolgen heeft gehad, want ik ben heus niet de enige die al werd getroffen door lastercampagnes van de media en de politiek correcte meute. Denk maar aan de Ninovieters die de overwinning van Forza Ninove vierden met een lied, en daarna door De Morgen onterecht afgebeeld werden als neonazi’s. Met gebundelde krachten hebben we de linkse media toen hun fake news doen toegeven, maar het blijft zo dat wie zijn nek durft uitsteken het in dit land zwaar te verduren krijgt. Maar weet dat als we samenwerken, niemand ons nog klein zal krijgen.

Laat mij deze speech afsluiten met een oproep. Een oproep voor méér democratie. Laat het volk beslissen. Als een meerderheid van de Ninovieters stemt op N-VA en Forza Ninove, dan is het tijd voor een coalitie die wél verandering brengt, net zoals er in Zelzate terecht een coalitie werd gevormd tussen sp.a en PVDA. Het volk laten beslissen, ook als dat je niet goed uitkomt, want ik denk niet dat er iemand mij kan verwijten dat ik de communisten van PVDA of de socialisten van sp.a in Zelzate een warm hart toedraag. Laat ons al beginnen met eens af te kijken bij onze Waalse vrienden. In Wallonië hebben ze immers een systeem waar bij de lokale verkiezingen de grootste partij ook automatisch mee in de meerderheid moet zitten. Logisch, zou je denken, want dat is wat de kiezer wil. Maar weet je ook waarom we dat in Vlaanderen niet hebben?

Omdat onze politici schrik hebben van échte democratie. Ze houden ons liever een rad voor de ogen, door ons in de waan te laten dat we met die schijnverkiezingen iets te zeggen hebben. Politici liggen niet wakker van stijgende elektriciteit- en brandstofprijzen, hoor. Die liggen niet wakker van uw dochter die niet meer alleen de straat op kan. Nee, beste vrienden, politici liggen wakker van mensen zoals ons. Van mensen die terug de democratie aan het volk willen geven. En laat precies dat zijn wat wij gaan doen. Samen. Elke dag. Voor Vlaanderen!”