De populaire dystopische roman van Michel Houellebecq ‘Soumission’ (‘Onderwerping’), zal binnenkort in een TV-serie gegoten worden. Dat brengt onder meer Paris Match. In de roman wordt een islamitische politicus in de nabije toekomst de president van Frankrijk. Al snel wordt echter de sharia, de islamitische wetgeving, ingevoerd.

De controversiële roman van Houellebecq ‘Soumission’ wordt binnenkort vertaald in een televisiereeks. Regisseur Guillaume Nicloux zal het verhaal op het kleine scherm brengen. Nicloux regisseerde vorig jaar nog ‘Confins du monde’, een oorlogsfilm die zich afspeelt in Frans Indochina in 1945. In 2014 maakte hij dan weer nog de tragikomische prent ‘L’Enlèvement de Michel Houellebecq’, waarin de auteur zichzelf speelde.

‘Soumission’ werd ultiem scheldwoord van de rechterzijde

‘Soumission’ kwam in Frankrijk uit op dezelfde dag als de islamistische aanslagen op de kantoren van Charlie Hebdo, op 7 januari 2015. Het boek sloeg in als een bom. Het werk illustreert een Frankrijk in 2022 dat op het punt staat om te vervallen in een burgeroorlog. In het gepolariseerde land wordt een pleit uitgevochten tijdens de presidentiële verkiezingen tussen een kandidaat van het rechtse Front National (thans heeft Marine Le Pen de partij omgedoopt naar het Rassemblement National) en een kandidaat van een moslimpartij. Nadat de islamitische kandidaat president wordt, blijft de sharia niet lang uit.

Het boek werd in allerlei talen vertaald en in de Franstalige wereld alleen werden circa 800.000 exemplaren verkocht. Maar het boek had/heeft ook politieke repercussies. Veel rechtse politici en opiniemakers zagen er immers een vindicatie in van hun denkbeelden en gebruikten het boek als metafoor voor de onderdanigheid van de huidige Westerse politieke elite. In eigen land gebruikt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken de term geregeld om te wijzen op een slaafsheid ten aanzien van islamisering in België en Vlaanderen. Ook oud-staatsecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken hanteerde de term soms bij bij het kritiseren van islamisme.

Houellebecq, is ondanks of dankzij de controverse rond zijn persoon, een van de populairste Franstalige auteurs. Onlangs werd zijn zevende roman gepubliceerd, ‘Sérotonine’, dat opnieuw hoge commerciële toppen scheert. Serotonine is de neurotransmitter die ervoor zorgt dat we ons gelukkig voelen. Het werk gaat dan ook over het ongeluk en de grote prevalentie van depressie in Frankrijk (en in het Westen). Ook de ‘tristesse’ en de frustratie van op het Franse platteland worden behandeld.

ADVERTENTIE