Güler Turan (sp.a), Vlaams parlementslid en Antwerps gemeenteraadslid verlaat de nationale politiek. De reden? De politica “voelde het kriebelen om terug iets in de privésector te doen”. Wel blijft de (donkerrode) socialiste in de Antwerpse gemeenteraad zetelen, iets wat burgemeester Bart De Wever (N-VA) mogelijks nog zuur kan opbreken. “Onze stad verdient een voltijdse burgervader die iedereen kan aanspreken”, laat Turan optekenen in de Gazet van Antwerpen.

Repressief, niet verbindend en niet progressief“; aan het woord? Güler Turan, in een reactie op het bestuursakkoord dat haar partij had gesloten met N-VA en Open Vld. De kritische ontvangst van het akkoord door het sp.a-parlementslid mocht evenwel niet baten. De Antwerpse leden keurden het bestuursakkoord met een ruime meerderheid goed, iets waar Turan zich nu bij neerlegt. “Ik wil dit stadsbestuur de kans geven om er iets van te maken, zowel rond het vormgeven van het sociaal luik, het samenleven in deze stad als de mobiliteit”, stelt ze in de Gazet van Antwerpen.

Van een conflict met sp.a-schepenen Tom Meeuws en Jinnih Beels is volgens Turan geen sprake. “Uiteindelijk koos een meerderheid om groen licht te geven aan de nieuwe coalitie. Ik respecteer deze beslissing. Ik zal mij in de gemeenteraad steeds kritisch, maar constructief opstellen. Ik ga de volledige legislatuur zetelen, want eruit stappen zou kiezersbedrog zijn”, laat ze optekenen. Wel blijft ze kritisch ten aanzien De Wever. Zo verdient Antwerpen volgens haar “een voltijdse burgervader die iedereen kan aanspreken”. “Ik zie die verzoenende rol op dit moment niet gebeuren, zeker niet met de verkiezingen die eraan komen. Ik ben hierover ongerust”, klinkt het.

Naar eigen zeggen is haar vertrek uit de nationale politiek geen gevolg van de gebeurtenissen op het Antwerpse toneel. “De dag na de verkiezingen van 14 oktober zei mijn vader mij al dat het goed was geweest en dat het misschien tijd was om mijn professionele loopbaan weer op te pikken”, aldus Turan.

Banden met ‘Grijze Wolven’

Voor de gemeenteraadsverkiezingen verweet men de socialistische politica goede contacten te onderhouden met lieden van Anvers Nord Ulku Ocagi, oftewel de Antwerpse afdeling van de Belgisch-Turkse Federatie. Zo was de socialiste al verschillende keren aanwezig geweest op bijeenkomsten van de groep, zoals bleek uit foto’s op sociale media. Vervelend detail voor Turan: twee vooraanstaande leden van de Grijze Wolven waren ook op haar boekvoorstelling aanwezig. Één lid zou over een gerechtelijk verleden beschikken.