Bij telecombedrijf Proximus dreigen er volgens voorlopige plannen zo’n 1.900 banen te verdwijnen. Of het concreet gaat over naakte ontslagen of natuurlijke afvloeiingen is volgens de vakbond nog niet duidelijk. Ook over het exacte aantal aanwervingen bestaat nog onduidelijkheid, iets wat volgens BELGA valt te wijten aan de procedure Renault. 

De laatste jaren verdwenen er via natuurlijke afvloeien heel wat banen bij telecombedrijf Proximus. Echter de onderneming blijft met een overtal aan werknemers kampen. Gelet op de toekomstige vierde operator schrikken analisten dan ook niet van de aangekondigde herstructurering. “Ceo Dominique Leroy heeft al verscheidene keren in toelichtingen aan analisten gezegd dat er ingegrepen zou worden”, citeert BELGA ING.

De vakbonden evenwel klinken strijdvaardig. Zo stelt ACV-vakbondsman Ben Coremans dat zijn organisatie alvast gaat “blijven strijden tegen elke vorm van gedwongen ontslag”. Volgens hem is er geen reden voor een collectief ontslag. CD&V-minister Peeters spreekt van “een delicate situatie”. “Het is belangrijk om te zeggen dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen en dat we zeer bezorgd zijn over het mogelijk banenverlies”, klinkt het.

Politiek gaat zich moeien

Proximus, waarvan de Belgische Staat nog steeds de meerderheidsaandeelhouder is, komt in het oog van de politiek terecht. Zo zit Proximus-ceo Dominique Leroy vandaag nog samen met premier Charles Michel (MR) en minister van Telecom Philippe De Backer (Open Vld). PS-Kamerlid Karine Lalieux, voorzitter van de Kamercommissie Infrastructuur, wil Leroy en de vakbonden dan weer zo snel mogelijk naar de Kamer halen. “Alle vragen moeten worden aangesneden”, stelt Lalieux op Twitter.

ADVERTENTIE