Enkele weken na het afscheid van Christophe Peeters (Open Vld) van het Gentse schepencollege, blijft het onrustig bij de liberalen. Zo stelde de liberaal gisteren, vlak voor de installatievergadering van de Gentse gemeenteraad, dat hij het slachtoffers is van “duidelijk opgezet spel”. “De maskers zullen nog afvallen”, citeert BELGA de gedumpte ex-schepen. Volgens De Standaard moet Europarlementariër Guy Verhofstadt, nog steeds een invloedrijke stem binnen de Gentse Open Vld-afdeling, rust brengen in Mathias’ schaapsstal“.

Hoewel De Clercq campagne voerde rond ‘positiviteit’ en ‘verbinden’, schijnt dit in eigen gelederen moeilijk te bewerkstelligen. De reden? Christophe Peeters werd, na een interne procedure, gedumpt ten voordele van Sami Souguir. Opmerkelijk, gelet op het gegeven dat De Clercq de sjerp claimde op basis van zijn voorkeursstemmen en dat Souguir (volgens Het Laatste Nieuws behorend tot de Verhofstadt-clan) nog niet de helft van Peeters zijn voorkeursstemmen kon behalen.

Daarnaast laakt men ook de handelswijze van toenmalig voorzitter Mick Daman. Hij belde immers voor het partijbestuur verschillende leden op met de vraag om voor Souguir te stemmen. Het totale schouwspel kon op stevige afkeuring rekenen van haast alle liberale, nog levende oud-schepenen en OCMW-voorzitters. Ter illustratie: toen Rutten op Twitter verklaarde dat publieke aanvallen de partij niet dienen, reageerde oud-schepen Sas van Rouveroij dat hij “samen met 4837 Gentse kiezers pal achter Christophe” staat.

“Prominente rol”

Aanvankelijk leek De Clercq wat rust te kunnen brengen door Peeters een “prominente” rol te beloven. Eergisteren raakte evenwel bekend dat de ex-schepen het ondervoorzitterschap van de gemeenteraad krijgt, iets wat hij na drie jaar mag inwisselen voor het voorzitterschap. “Ik had schepen moeten zijn, punt”, klonk het evenwel gisteren. Volgens hem was zijn exit “duidelijk opgezet spel”. “De maskers zullen nog afvallen”, citeert BELGA de Gentse liberaal.

Volgens De Standaard moet Verhofstadt terug rust brengen in de Gentse afdeling. “Hij weet wat er leeft in de Gentse fractie en dat dit een moeilijke episode is voor ons. Hij kan werken aan het herstellen van de sereniteit”, laat een Gentse liberaal optekenen in de krant. Het is evenwel nog maar de vraag of dit zal lukken. Zo zien verschillende liberalen in het dumpen van Peeters de hand van de Verhofstadt-clan.