Resul Tapmaz (sp.a), schepen van Welzijn onder Gents oud-burgemeester Daniël Termont (sp.a), heeft een strafrechtelijk onderzoek aan zijn been. Dat brengt Het Nieuwsblad. Tapmaz zou zich schuldig hebben gemaakt aan een ernstige aanrijding en vervolgens vluchtmisdrijf. “Zijn auto zwalpte over de weg.” Tapmaz’ slachtoffer raakte ernstig verwond. Pas een lange poos na de aanrijding kon de politie de in Gent heel bekende sp.a-politicus verhoren.

In Gent is Tapmaz bijzonder bekend. Negen jaren lang behoorde hij tot de absolute lokale politieke top. Hij kwam nog op tijdens de verkiezingen afgelopen oktober en behaalde 4.381 voorkeursstemmen vanop plaats 3 op de sp.a-Groen-lijst: een mooie score onder de Turkse kandidaten. Maar begin december besloot hij om niet deel te nemen aan het nieuwe bestuur in Gent en zelfs uit de gemeenteraad te stappen.

Tapmaz – intussen in Turkije – kort na incident: “Aanrijding niet gemerkt”

Even later, op vrijdag 21 december, reed Tapmaz – vermoedelijk dronken – door Gent. “Hij zwalpte over de weg”, zo laten getuigen weten in Het Nieuwsblad. En dat zwalpen zou leiden tot een aanrijding. Een fietser werd met een harde klap tegen de grond gesmakt. Maar de socialist zou zich niet bekommeren om zijn slachtoffer en zich snel uit de voeten maken met zijn beschadigde wagen. De vele getuigen in de Burggravenlaan konden echter de politie op het juiste spoor brengen en richting Tapmaz wijzen.

Na een grote speurtocht werd de beschadigde wagen van de rode brokkenpiloot de volgende dag aangetroffen in een ondergrondse parking. Niet veel later kon de Turks-Belgische ex-schepen ook gevat worden. Hij werd opgepakt voor verhoor waarna hij kon beschikken. Tijdens zijn verhoor gaf hij toe dat hij de ‘zwalpende’ wagen bestuurde. Of Tapmaz ook effectief onder invloed was, kon niet meer nagegaan worden gezien de te grote tijdspanne tussen het incident en het verhoor. De oud-schepen gaf echter niet toe iemand aangereden te hebben en zei dat hij niets gemerkt had.

Het Nieuwsblad kon slechts weinig informatie loskrijgen van het parket. “Er loopt een onderzoek naar ongeval met vlucht ten aanzien van de heer Tapmaz. Maar verdere informatie kunnen wij daarover niet geven, omdat het onderzoek nog loopt”, luidt het. Er volgt naar alle verwachting binnenkort een rechtszaak in de politierechtbank, maar Tapmaz zelf blijkt onbereikbaar. Een goeie vriend van hem laat weten dat de socialist zich momenteel in Turkije bevindt.