Radiopresentator en BV Sven Ornelis (Joe FM) gaat 1 of 2 keer per maand naar zijn buitenverblijf in Barcelona met het vliegtuig. En daar komt flink wat kritiek op vanwege mensen zoals de ‘Klimaatspijbelaars’, die onze CO2-uitstoot willen verminderd zien. Als compensatie wil Ornelis nu een vrijwillige ‘taks’ per vlucht betalen, die wordt geïnvesteerd in een groen project. “Maar [slechts bij] ongeveer 2 procent van die […] projecten [is CO2-reductie dan] inderdaad het geval”, waarschuwt ingenieur Paul Peeters (Universiteit Brede) via Radio 1.

“Ik vlieg nogal veel. Ik ben altijd van het principe geweest: work hard, play hard. Ik dj veel, ik maak radio, ik schrijf veel, en als ik een vrij momentje heb, ga ik uitpuffen in Barcelona. Ik vind dat fijn en normaal, en ik vind van mezelf dat ik dat verdien”, zo liet Ornelis woensdag op Radio 1 weten. Maar na een gesprek met collega en weervrouw Jill Peeters (VTM) kwam Ornelis tot inkeer en wenst hij zijn “leven te beteren”. Hij gaat nu per vlucht een vrijwillige ‘taks’ betalen dat gaat naar een groen project, dit via Greentripper.org. Maar geld geven aan die projecten brengt meestal geen zoden aan de dijk qua uitstoot, zo waarschuwt ingenieur Paul Peeters.

Geld geven aan groene projecten verhoogt vooral hun winstmarge, niet de groene activiteit zelf

Velen op sociale media vinden de actie van Ornelis best nobel, maar “daar is best wel een kanttekening bij te plaatsen”, aldus ingenieur Paul Peeters van de Universiteit van Breda. “Er is in 2016 door de Europese Commissie een onderzoek gepubliceerd. Daarin zijn er ruim 5.000 van die projecten doorgelicht. Dat zijn windenergieprojecten, kook[oventjes op zonenergie] in Afrika en dat soort dingen… Men keek of er echt additioneel emissie is gereduceerd en men keek na of de hoeveelheid die men claimt, klopt. Uit dat onderzoek komt een vreselijk getal: namelijk dat bij [slechts] 2 procent van die 5.000 projecten dat inderdaad het geval is. En bij 80 procent zijn er grote twijfels.”

Heel wat projecten zijn immers – als men het wat zuinig aanpakt – reeds rendabel zonder certificatengeld, zo meent Peeters. Het gedoneerde geld wordt dan ‘additioneel’, “want het project was toch reeds uitgevoerd”. Door de extra gelden gaan de winstmarges van die projecten dan gewoon omhoog, maar wordt er niets extra ondernomen.