Vlaams minister voor Brussel, Sven Gatz (Open Vld), grijpt de grootschalige rellen in Molenbeek aan om opnieuw voor een eengemaakte politiezone te pleiten. “Op oudejaarsnacht is nogmaals bewezen dat één politiezone machteloos is als er op verschillende plaatsen relletjes worden gestookt om de politie uit verband te spelen. We moeten gewoon naar eenheid van commando, op gewestelijk niveau”, laat hij in Het Laatste Nieuws optekenen. 

In de Brusselse gemeente Molenbeek braken met oudejaarsnacht (wederom) hevige rellen uit. Verschillende groepen van allochtone jongemannen sloegen aan het plunderen en vernielden straatmeubilair“Er moet een einde komen aan de politieke correctheid” reageerde vakbondsafgevaardigde Eric Labourdette tegenover BRUZZ“Het is tijd om te erkennen dat er geen controle meer is in bepaalde wijken”. Gatz evenwel spreekt het bestaan van dergelijke no-gozones tegen “maar de politie past haar gedrag wel aan in bepaalde buurten”. “Ik denk dat we terug in die wijken moeten duiken en aan ‘community policing’ doen, hoe moeilijk dat ook is”, klinkt het bij de minister.

Daarnaast pleit Gatz wederom voor een eengemaakte politiezone, iets wat bij zusterpartij MR moeilijk ligt. Volgens de liberaal werd er op oudejaarsnacht “nogmaals bewezen dat één politiezone machteloos is als er op verschillende plaatsen relletjes worden gestookt om de politie uit verband te spelen”. “We moeten gewoon naar eenheid van commando, op gewestelijk niveau”, stelt de minister tegenover Het Laatste nieuws.

“PS maakt de taak van anderen er niet makkelijker op”

Wie over Brussel spreekt, komt bijna onvermijdelijk uit bij de omnipresente Brusselse PS. Hoewel Gatz er naar eigen zeggen niet aan kan “doen dat zoveel Brusselaars PS blijven stemmen” hebben ze met Brussels burgemeester Philippe Close (PS) “een man die van aanpakken weet”.

Wel maken de Franstalige socialisten volgens de liberaal “de taak van anderen er niet makkelijker op”. Zo kan de partij volgens de minister niet goed anticiperen op problemen. “De Vlaamse partijen in Brussel – hoe klein ook – zijn daar veel beter in. Ik geef een voorbeeld: eindelijk gaat Brussel nu beginnen met verplichte inburgering. Toen we dat 10 jaar geleden vanuit Vlaanderen op tafel legden, schreeuwde elke Franstalige politicus moord en brand”, aldus Gatz tegenover Het Laatste Nieuws.