Franse bokser die agenten te lijf ging tijdens betoging gearresteerd

0
1591

Christophe Dettinger, de bokser waarvan een filmpje viraal ging waarin te zien was hoe hij agenten te lijf ging tijdens een betoging van de ‘gele hesjes’ in Frankrijk, heeft zichzelf ingeleverd bij de politie.

Een filmpje met Christophe Dettinger ging viraal na de ‘gele hesjes’-protesten van afgelopen weekend in Parijs. Daarin was te zien hoe hij over de reling van een voetgangersbrug sprong en agenten te lijf ging met zijn vuisten. Het filmpje oogstte veel uiteenlopende reacties, gaande van lof tot afschuw. De minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner (LREM) noemde de actie “laf en ontoelaatbaar”.

“Ik verdedigde mezelf”

Dettinger heeft zichzelf ingeleverd bij de politie en werd gearresteerd. “Ik werd vergast met mijn vriend, mijn vrouw, en op een gegeven moment werd ik overgenomen door woede, dus ja, wat ik deed was slecht. Ik handelde slecht, maar ik verdedigde mezelf”, zei Dettinger in een video of Facebook.

In een ander filmpje was te zien hoe hij een politieagent schopte terwijl hij op de grond lag. Een van de agenten die hij te lijf ging kreeg 15 dagen ziekteverlof. Dettinger is een voormalig bokser en was twee keer Frans nationaal kampioen in de klasse licht-zwaargewicht. Zijn bijnaam was de ‘Zigeuner van Massy’.

Gele hesjes

De ‘gele hesjes’-protesten tegen de Franse president Emmanuel Macron (LREM) begonnen als protest tegen de hoge belastingen op brandstof. De beweging groeide echter al snel uit tot een bredere protestbeweging. Commentatoren zien er een opstand in van het verwaarloosde rurale ‘perifere Frankrijk’ tegen de stedelijke elites.

Over elke petitie, die meer dan 700.000 handtekeningen krijgt, zou een bindend referendum gehouden moeten worden. Politici zouden verplicht kunnen worden de resultaten van zo’n referendum te honoreren. Langs deze weg kunnen nieuwe wetten gemaakt worden en bestaande wetten gewijzigd worden. Ook zou men op deze manier zelfs de president kunnen ontslaan.