Het is opnieuw tot een diplomatieke rel gekomen tussen Frankrijk en Italië. Vicepremiers Matteo Salvini (Lega) en Luigi Di Maio (M5S) hebben hard uitgehaald naar Frankrijk. Zij beschuldigen Frankrijk ervan het Afrikaanse continent te verarmen en zo onrechtstreeks de migratieproblematiek in de hand te werken.

De bal ging aan het rollen toen de Italiaanse vicepremier Luigi Di Maio (M5S) zondag zei dat Frankrijk Afrika “verarmd” had. Hij zei ook dat Frankrijk nooit is opgehouden met Afrika te koloniseren. “Als mensen vandaag de dag Afrika verlaten is dat omdat sommige Europese landen, waarbij Frankrijk het voortouw neemt, nooit zijn gestopt met het koloniseren van tientallen Afrikaanse staten”, zei Di Maio.

Salvini: “Frankrijk ligt (deels) aan oorzaak migrantenprobleem”

Teresa Castaldo, de Italiaanse ambassadeur in Parijs, werd op het matje geroepen vanwege de “vijandige” opmerkingen. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) zei echter dat de opmerkingen naar zijn mening gerechtvaardigd waren en deed er nog een schepje bovenop.

“Het migrantenprobleem heeft vele oorzaken. In Afrika ontnemen sommigen de mensen en het continent rijkdom. Frankrijk is daar zeker een van. Italië is dat niet”, zegt de Lega-leider “In Libië heeft Frankrijk geen belang bij het stabiliseren van de situatie, waarschijnlijk omdat het oliebelangen heeft die tegengesteld zijn aan die van Italië.”

“Frankrijk heeft geen reden om van streek te raken omdat het [zelf] tienduizenden migranten wegduwde en [aan de Franse grens] achterliet alsof het beesten waren”, klinkt het. “Ik hoef van Macron geen lessen over menselijkheid en vrijgevigheid te krijgen.”