Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft fel van zich afgebeten in het VRT-debatprogramma De Zevende Dag. Volgens hem is er sinds het uitkomen van de Kucam-affaire sprake van een “politieke afrekening” en “bloeddorst” jegens zijn persoon. Elke beschuldiging omtrent cliëntelisme werd bovendien ontkend door de N-VA-toppoliticus. “De PS zou nooit een reddingsoperatie van christenen uit de klauwen van IS opzetten, geen enkele partij trouwens, enkel de N-VA durft dat”, luidt het ook op Twitter.

Deze week brak een groot fraudeschandaal uit rond het uitdelen van humanitaire visa. Melikan Kucam (N-VA) – gemeenteraadslid in Mechelen (inmiddels ontzet uit zijn functies) – zou hierin de spilfiguur geweest zijn. Voor grof geld zou Kucam visa hebben verkocht aan gegadigden, waarna hij deze ‘geschikte kandidaten’ voordroeg aan het kabinet van Francken. Omdat Francken deze finaal goedkeurde, krijgt Francken nu ook veel kritiek, ook al stelt hij niet op de hoogte van fraude geweest te zijn. Oppositiepartij Vlaams Belang benoemde de praktijken zo zelfs “cliëntelisme en electoralisme”. Het verschaffen van de visa zou immers moeten passen in een bredere opdracht om de Midden-Oosterse Christengemeenschap in ons land op te vrijen en om hun stemmen te scoren, aldus Kamerlid Filip Dewinter (Vlaams Belang) donderdag. In De Zevende Dag maakte de populaire N-VA’er echter duidelijk dat hij de daden waarvan Kucam wordt beschuldigd, ten stelligste veroordeelt. Francken ging ook in de tegenaanval. “De PS zou nooit een reddingsoperatie van Christenen uit de klauwen van IS opzetten, geen enkele partij trouwens, enkel de N-VA durft en doet dat en neemt dat risico”, zo tweet Francken. “Dat is het verschil”.

Francken: “Ik ben de populairste politicus van het land en ik moet en zal vallen, ze hebben bloed geroken”

“Als het maar een politieke agenda dient.” Dat zei Francken over de kritiek tegen zijn persoon en voormalig kabinet na het ontbloten van de Kucam-affaire in de Pano-reportage maandag. Francken meent dat het gaat om een “politieke afrekening” die met bijzonder veel “bloeddorst” wordt uitgevoerd. Eerder deze week zei Francken iets gelijkaardig via ROB-TV“Ik ben de populairste politicus van het land en ik moet en zal vallen, ze hebben bloed geroken. Ze zullen blijven proberen om mij te doen vallen, maar ik heb sterke schouders.”

De uitspraken van Francken worden geruggensteund door partijvoorzitter Bart De Wever (N-VA). Deze zei zaterdag via VTM evenzeer dat er een politieke afrekening aan de gang is. “Het is duidelijk, N-VA moet eraan”, aldus De Wever. “Het is het doel van andere partijen om ons uit evenwicht te brengen, om Theo een kopje kleiner te maken electoraal. […] Het druipt er gewoon af, de wellust. Ik vind het nogal onkies gezien het hier gaat over een grote humanitaire reddingsoperatie van christenen uit de klauwen van IS. Dan zou men wat voorzichtiger moeten zijn in bewoordingen, maar goed. Ik maak mij geen illusies, sinds Marrakesh is het duidelijk dat de N-VA eraan moet.”