Gisteren raakte bekend dat Dries Van Langenhove, de populaire maar omstreden opiniemaker en oprichter van de alternatief-rechtse jongerengroep Schild & Vrienden, de Kamerlijst van het Vlaams Belang in Vlaams-Brabant zal trekken. Het mogelijke gevolg? Van Langenhove komt tegenover ex-staatssecretaris Theo Francken (N-VA) te staan. “Zij zijn het Vlaams Belang, wij zijn de N-VA, en ik zal de realisaties van N-VA verdedigen op elke markt en in elke huiskamer”, reageert Francken tegenover BELGA

De ‘rechtse’ kiezersmarkt in Vlaams-Brabant werd gisteren wat krapper. Zo raakte bekend dat het rechtse Vlaams Belang en Van Langenhove gaan samenwerken. De omstreden politieke activist wenst evenwel zijn onafhankelijkheid te behouden en zal als partijloze kandidaat op de lijst staan. “Ik zal opkomen als onafhankelijk kandidaat, ongebonden aan een partij. Ik wil echter ook de Vlaamse rechterzijde niet nog meer verdelen en dus heb ik een lijst gevormd samen met Vlaams Belang”, liet hij gisteren aan SCEPTR weten.

Het gevolg? Trekt Francken de Vlaams-Brabantse Kamerlijst, dan krijgt hij er met Van Langenhove een geduchte concurrent bij. Tegenover BELGA wil de ex-staatssecretaris evenwel nog niet bevestigen of hij effectief de Kamerlijst trekt. “De lijsten worden op 9 februari definitief goedgekeurd. Maar waar ik ook zal staan, ik zal mij smijten met alles wat ik heb”, stelt hij tegenover het persbureau.

De N-VA’er lijkt ook vanuit eigen sterkte te vertrekken. “Zij zijn het Vlaams Belang, wij zijn de N-VA, en ik zal de realisaties van N-VA verdedigen op elke markt en in elke huiskamer”, maakt hij zich sterk tegenover BELGA. Francken kijkt naar eigen zeggen “vol vertrouwen naar de verkiezingen, het is alleen spijtig dat ze niet wat vroeger zijn”.

Van Langenhove is ‘impliciet in verdenking gesteld’

Gisteren, toen de omstreden politieke activist zijn opwachting maakte in VRT-programma ‘Terzake’ ontkende Van Langenhove dat hij in verdenking was gesteld. In een persmededeling laat het parket van Oost-Vlaanderen weten dat er na de reportage een strafvordering tegen de rechtse politicus werd ingesteld. “Hieruit vloeit een inverdenkingstelling voort (impliciete inverdenkingstelling)”, klinkt het bij het parket. “Een ‘impliciete inverdenkingstelling’, wordt gelijkgesteld met een ‘formele inverdenkingstelling’ door de onderzoeksrechter. Dit heeft voor de verdachte het voordeel dat hij een reeks rechten verwerft, die hij als gewone verdachte niet kan laten gelden (zoals bv. verzoek tot inzage in het strafdossier, vordering tot bijkomend onderzoek,…)”.

Van Langenhove heeft volgens het parket al gebruik gemaakt van deze rechten, “door onder meer een formeel verzoek tot inzage in het strafdossier in te dienen bij de onderzoeksrechter, hetgeen door laatstgenoemde werd afgewezen”.

Johan Platteau, de advocaat van Van Langenhove, bevestigt tegenover Het Laatste Nieuws dat zijn cliënt (nog) niet formeel in verdenking werd gesteld. “Iemand die in verdenking wordt gesteld krijgt dat ofwel te horen via een brief ofwel via de onderzoeksrechter, die hem daarvan persoonlijk in kennis stelt. Mijn cliënt zegt dat hij nog geen brief heeft gekregen en ik weet dat hij ook nog niet voor de onderzoeksrechter verschenen is. Hij heeft dus een punt als hij zegt dat hij nog niet in verdenking is gesteld”, laat Platteau in de krant optekenen.

Wel valt Van Langenhove volgens Platteau onder de ‘impliciete inverdenkingstelling’. “Als het openbaar ministerie een onderzoek start lastens een persoon, dan krijgt die dezelfde rechten als iemand die formeel in verdenking is gesteld. Dat noemen we een ‘impliciete inverdenkingstelling’. Dat geeft de verdachte de mogelijkheid om bijkomend onderzoek te vragen”, klinkt het.