Mechels N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam, die volgens bronnen van VRT-programma ‘Pano’ grof geld verdiende aan humanitaire visa, bezorgt ex-staatssecretaris Theo Francken (N-VA) kopzorgen. De voormalige staatssecretaris werd immers getipt over mogelijke fraude met humanitaire visa. De vraag was dan ook: hoe reageerde Francken hierop? “Beide keren zei ik: ga naar de politie. En dat is ook gebeurd”, laat hij optekenen in Het Laatste Nieuws.  

Een Pano-reportage bracht deze week aan het licht dat Kucam de spil zou zijn in een visa-carrousel waarbij hij tegen betaling ‘geschikte kandidaten’ voordroeg aan het kabinet van oud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Maar nu zou ook blijken dat Kucam zich beschuldigde aan uitkeringsfraude. Hiervoor zouden leeftijden zijn aangepast en schijnechtscheidingen verricht. Het doel? Hogere uitkeringen krijgen.

“We wilden geen slapende honden wakker maken”

Francken kreeg, zo stelt hij tegenover Het Laatste Nieuws, twee tips betreffende mogelijke fraude: één ‘ongeloofwaardige’ medio oktober en één begin december. “Begin december kwam voor de tweede keer een gerucht tot bij mij, via een andere weg. Het verhaal was toen tastbaarder. Die persoon noemde bijvoorbeeld al de bedragen, maar er waren evenmin bewijzen, foto’s of filmpjes. Opnieuw zei ik: ga naar de politie. En de persoon liet me ook weten dat hij dat had gedaan”, stelt de N-VA’er.

Doordat de persoon naar de politie was gestapt en hijzelf geen bewijzen had, maakte de N-VA’er geen melding bij de politiediensten. “Ik heb na het tweede gerucht wél de bevoegde adviseur ingelicht. De conclusie was: er is een klacht ingediend, er zal dus een onderzoek lopen. We wilden geen slapende honden wakker maken door Melikan Kucam op het matje te roepen. En onze samenwerking zat er sowieso op”, klinkt het.

In VRT-programma ‘Terzake’ werd Francken voor de voeten geworpen dat, hoewel de ex-staatssecretaris op de hoogte was van de beschuldigingen ten aanzien van Kucam, hij op het N-VA-nieuwjaarsfeest lachend met hem op de foto ging staan. “Ik heb wel honderden foto’s genomen. Je kan daar achteraf altijd over prakkeseren. Wat wil dat zeggen? Ik was niet persoonlijk met hem bevriend. Het was een partijlid dat heel actief was en heel veel foto’s nam. Misschien had hij daar wel een dubbele bedoeling mee. Op den duur zie je spoken”, reageerde de ex-staatssecretaris.

Francken verdedigt zijn beleid: “Als wij ze niet hadden gered, waren ze nu gedood door de barbaren van IS”

Na een dag radiostilte verdedigde Francken gisteren in VTM NIEUWS zijn beleid. “Alle mensen die toegekomen zijn met een humanitair visum, waren vluchteling, zij zijn erkend. Als wij ze niet hadden gered, waren ze nu gedood door de barbaren van IS”, klonk het.

Dewinter: “Francken steunt gewild of ongewild religieuze genocide”