Theo Francken (N-VA), de populaire weggeduwde staatssecretaris voor Asiel en Migratie en thans gewoon Kamerlid, liet deze ochtend zijn licht schijnen op de mogelijke (terug)komst van Jean-Marie Dedecker (LDD) bij zijn partij. Dedecker zou mogelijk als onafhankelijke op een N-VA-kieslijst komen te staan, in mei, maar binnen N-VA is niet iedereen daar geheel tevreden mee. Francken ziet dit echter wel goed zitten, zo maakte hij duidelijk op Radio 1.

“Ik ben al jaren goed bevriend met Jean-Marie, we delen veel ideeën. Dus ik ben voorstander. Ik denk dat hij een enorme versterking zou zijn”, zo maakte Francken zijn positie rond het rechtsliberale enfant terrible Jean-Marie Dedecker en diens mogelijke samenwerking met N-VA duidelijk.

Francken: “Moed is het belangrijkste in de politiek. Je moet visie en strategie hebben. En dat heeft Dedecker”

Dedecker werd in oktober met een overweldigende meerderheid verkozen op het pad naar burgemeesterschap in Middelkerke. Enkele dagen geleden nam hij zijn eed af, al liep de transitie niet van leien dakje. Maar rond dezelfde periode circuleerden ook hardnekkige geruchten over een overstap naar de N-VA, of tenminste een positie (als onafhankelijke LDD-kandidaat) op een N-VA-lijst. “Als ik het doe, zal het als onafhankelijke van Lijst Dedecker zijn en om de belangen van mijn gemeente te behartigen”, vertelde Dedecker deze week nog in De Standaard. N-VA-oudgediende Jan Peumans (die momenteel voorzitter van het Vlaams Parlement is, maar in mei stopt met de politiek) ziet een overstap echter weinig zitten en heeft ‘vraagtekens’ bij Dedecker: “Zijn stijl is niet de mijne”, klonk het.

Francken ziet het echter anders. “Moed is het belangrijkste in de politiek. Je moet visie en strategie hebben”, zo klinkt het via Radio 1 en volgens Francken heeft de LDD-topman dat alles. Francken spreekt tevens niet zonder ervaring. Niet alleen zijn hij en de rechtsliberaal al jaren goeie vrienden en zijn ze geregeld in elkaars gezelschap te zien, bijvoorbeeld om samen te ‘ijsberen’, maar faciliteerde Francken eind 2017 ook een verzoening tussen zijn vriend De Decker en N-VA-voorzitter Bart De Wever“Ik ben al jaren goed bevriend met Jean-Marie, we delen veel ideeën.”

(Lees verder onder de tweet.)

In 2006 werd Dedecker kortstondig lid van de N-VA, nadat hij als rechtse dissident niet langer welkom was bij de toenmalige VLD. De N-VA zette Dedecker echter weer buiten om het kartel van destijds met de dwarsliggende CD&V te beschermen. “Politiek was het de juiste beslissing, maar menselijk was het een fout”, zei N-VA-voorzitter Bart De Wever hierover later.

Lees hier opnieuw het interview van afgelopen zomer met Dedecker rond N-VA en meer.

ADVERTENTIE