In de Filipijnen hebben terroristen een aanslag uitgevoerd op een kathedraal in het zuiden van het land. Aanvankelijk werden 27 doden geteld, maar de politie heeft het dodental nu bijgesteld naar 20, waaronder 5 soldaten. Zeker 81 mensen raakten gewond. In de regio is Abu Sayyaf actief, een islamistische en separatistische terreurgroep.

Vroeg deze ochtend gingen twee bommen af in de katholieke kathedraal in Jolo, in het zuiden van het land. De bommen werden enkele minuten uiteen gedetoneerd en veroorzaakten 20 doden en 81 gewonden tijdens de Heilige Misviering deze zondag.

Twee bommen moesten zoveel mogelijk doden maken

De explosieven werden zodanig opgesteld opdat er een maximaal aantal doden zou vallen. De eerste bom was geïnstalleerd in de kerk en ging af tijdens de mis waarna een tweede bom afging net buiten de kathedraal, bedoeld om nooddiensten die arriveerden en mensen die vluchtten te viseren.

De toegang tot de kerk werd afgesloten door Filipijnse troepen met pantserwagens terwijl andere voertuigen de doden en gewonden naar het plaatselijke hospitaal vervoerden. Andere slachtoffers werden met luchttransport verplaatst naar het nabije Zamboanga. “Ik heb onze troepen opgedragen om hun alertheid te verhogen, alle religieuze gebouwen te beveiligen en proactieve veiligheidsmaatregelen te treffen die vijandige plannen verhinderen”, zo liet Defensieminister Delfin Lorenzana optekenen via een mededeling.

(Lees verder onder de kaart.)

Moslimterreur in de Filipijnen

De regio rond Jolo wordt al jaren geplaagd door terreurgroep Abu Sayyaf, een aan IS-gelieerde organisatie die net zoals het Moro Islamic Liberation Front streeft naar een eigen, islamistische staat. Momenteel heeft echter nog niemand de aanslag opgeëist.

In 2017 werden de Filipijnen nog hevig opgeschrikt door wekenlange gevechten op het eiland Mindanao, ietwat ten oosten van Jolo. Daar vocht de Maute-beweging, eveneens verbonden aan IS en een bondgenoot van Abu Sayyaf, met de centrale overheid over de controle van Marawi.